10:47 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1412
  Pratite nas

  Srpske jabuke, sirevi i ajvar – samo su deo asortimana koji se može naći na rafovima ruskih prodavnica. Istraživali smo može li se „srpska korpa“ napuniti u ruskim radnjama.

  Na marginama najvećeg u Rusiji međunarodnog sajma prehrambene industrije „Prodekspo 2021“, na kojem izlaže i 11 vodećih srpskih kompanija, sa direktorom marketinga Privredne komore Srbije Marko Obradović obišli smo moskovske prodavnice kako bi smo proverili šta od srpskih proizvoda može da se nađe na ruskim rafovima.

  © Sputnik
  Moskva: Srpski proizvodi na ruskim rafovima

  Kojim proizvodima su napunili „srpsku korpu“ i kako je radnica u prodavnici iz trgovinskog lanca „Perekrjostok“, reagovala na pomen Srbije pogledajte u video-prilogu. Saznajte i šta ona kaže za srpske proizvode.

  U organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), vodeći srpski proizvođači hrane predstavljaju u Moskvi širok asortiman proizvoda - mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih i delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, smrznutog voća i povrća, kao i sušenog voća.

  U okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstavljaju kompanije „Mlekara Šabac“, „Mlekara Ub“, „Imlek“, „Karneks“, „Industrija mesa Topola“, „Masli“, „Zlatiborac“, „Itn grup“, „Master fruts“,  „Mambikom agrar“ i „Miraks agrar“.

  Marko Obradović navodi da ovih 11 kompanija zapošljava ukupno 3.800 radnika i da imaju ukupni izvoz od oko 103 miliona evra.

  Ove godine na sajmu učestvuje više od 1.500 kompanija iz 42 zemlje sveta: Srbije, Italije, Španije, Belgije, Turske, Azerbejdžana i dr. Izložba se održava u svim paviljonima „Ekpocentra“, na 85 hiljada kvadratnih metara, što ovaj sajam svrstava u najveće izložbe prehrambene industrije ne samo u Rusiji, nego i u Istočnoj Evropi. Svake godine ga poseti preko 70 hiljada ljudi.

  „Prodeskpo“ se održava 28. put, a Srbija je na ovom sajmu učestvovala 27 puta.

  Tagovi:
  Međunarodni sajam hrane, potrošačka korpa, Rusija, Srbija, prehrambeni proizvodi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga