04:58 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1162
  Pratite nas

  Strategija Republike Srpske u pregovorima sa Federacijom i ujedno naša platforma jeste izvorni Dejtonski sporazum i koji predstavlja jedinu BiH koju su svi prihvatili i RS i Federacija, kaže za Sputnjik Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika za unutrašnja pitanja, povodom najave iz RS da priprema tim za pregovore sa Federacijom.

  Kovačević kaže da je potrebno otvoriti dijalog RS i Federacije BiH i drugih konstitutivnih naroda u BiH o njenoj budućnosti, kao i da će se tokom naredne sedmice u Narodnoj Skupštini Republike Srpske razmotriti informacija o dijalogu i razgovoru sa Federacijom.

  Dejtonski sporazum je prihvaćen od svih

  „To je dakle jedina BiH koji su svi prihvatili i to je minimum koji  omogućava da BiH opstane. Ukoliko ne postoji uvažavanje za takav stav RS i uvažavanje za RS i Dejtonski sporazum onda će RS morati da traži novi put,“ objašnjava naš sagovornik.     

  Kovačević kaže da se ne zna da li će se onaj kog pozivaju na dijalog na njega i odazvati, te da Srpska u ovom trenutku nije sigurna da će uopšte imati sagovornika za pomenuti dijalog.

  „Jer svedoci smo da se ovih dana, umesto o dijalogu o kome govori RS, u Sarajevu govore o ratu, prete Srbima i ponovo žele da Srba i RS nema. To je nešto što je za nas neprihvatljivo jer su za nas sve opcije koje dolaze u obzir opcije koje podrazumevaju mir“, napominje Kovačević.

  Kako naglašava, RS nema nameru da ratuje - niti je rukovodstvo RS avanturistički nastrojeno, niti želi da narod vodi u bilo kakva rat.

  Srpska neće rat

  „Mi želimo stabilnost, razvoj saradnju sa svima u regionu i Evropi i želimo da obezbedimo da građani RS žive bolje. Ono što je naša bojazan jeste da će biti teško sve to obezbediti unutar BiH,“ kaže Kovačević.

  Tim za pregovore Banjaluke biće sastavljen od predstavnika svih institucija i stranaka a ideja je potekla kao odgovor Banjaluke na izjave predsednika najuticajnije bošnjačke stranke SDA, Bakira Izetbegovića, u kojima je pominjao novi rat, ali i na buru koju je izazvao non-pejper iz Slovenije o mirnom razlazu u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je u sredu izjavio da politički dijalog o mogućim situacijama i rešenjima u BiH ne može biti zaustavljen i istakao da Republika Srpska mora da se izbori za diskusiju o tome „šta i kako“ dalje.

  Tagovi:
  Dejtonski sporazum, pregovori, Federacija BiH, BiH, RS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga