01:34 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  45629
  Pratite nas

  U specijalnom diplomatskom ratu koji ima za cilj da Srbija odustane od Kosova i Metohije i da Bosna i Hercegovina postane unitarna država, poseglo se za novim oružjem – non pejperom. Ali, mnogi bi bili iznenađeni ako bi u javnost odjednom iscurio – „srpski tajni papir“.

  Iako taj non pejper ne postoji, a sigurni smo da zvaničnici u Beogradu uopšte i ne rade na njemu, mogli bismo slobodno da pretpostavimo da bi on, kada bi nastao, bio potpuno drugačiji od ovih koji su pušteni u javnost.

  Podsetimo, najpre je takozvani slovenački papir (zvanična Ljubljana demantovala njegovo postojanje) uznemirio duhove na Balkanu jer predviđa podelu Bosne i Kosova, cepanje granica i stvaranje etničkih država.

  Potom, usledio je navodni „nemačko-francuski“ non pejper (Berlin i Pariz negirali da postoji), lansiran iz Prištine, koji „nudi“ Beogradu brojne ustupke da bi Srbija učinila „samo jedno“ – priznala nezavisno Kosovo.

  Ali, umesto tih „probnih balona“, lukavih i nepristojnih ponuda, višestruko demantovanih ideja i predloga, vratimo se na nepostojeći non pejper Srbije.

  Šta bi mogao da sadrži taj nezvanični papir i zašto bi mnoge štrecnuo i izbio im adute iz ruku?

  Srbija bi najpre mogla da iznese šokantan predlog:

  — Da se ubuduće obavezno i doslovce, apsolutno poštuju svi međunarodni sporazumi pravno važeći za sudbinu celovite Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije u okviru Srbije – Dejtonski mirovni sporazum i Rezolucija 12 44.

  Beograd bi, zatim, mogao žestoko da uzburka strasti na Zapadnom Balkanu predlogom:

  — Da se Republici Srpskoj vrate sve dejtonske nadležnosti koje su joj otete bahatom uzurpacijom i siledžijskom političkom samovoljom visokih predstavnika u poslednje dve decenije.

  Dalje, srpski non pejper mogao bi opasno da uznemiri regionalne i zapadne duhove i idejom:

  — Da se poštuju i odmah, bez odlaganja primene baš sve dogovorene odredbe Briselskog sporazuma uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

  Tajni beogradski papir mogao bi potpuno da protrese zapadnu konstrukciju utemeljenu u ovom delu Evropu porukom:

  — Da je Srbija spremna da Albancima na Kosovu i Metohiji, na osnovu međusobnog dogovora i odluke SB UN, omogući takvu suštinsku i teritorijalnu autonomiju kakvu nisu zabeležili moderna politička i pravna teorija i praksa.

  Srpski non pejper imao bi i završnu napomenu koja bi baš ustalasala i uzbudila javno mnjenje zapadnih i regionalnih centara:

  — Da Srbija sve ove ciljeve neće postizati nasilnim sredstvima, ratom, jednostranim potezima već isključivo kroz dogovore, saradnju, kompromis sa susedima i uz saglasnost Evropske unije, velikih sila i članica SB UN.

  Rat non pejperima je tek počeo. Simbolički, krenuo je ponovo baš iz Slovenije. U toku je zauzimanje startnih pozicija, prestrojavanje, zagrevanje pred žestoke okršaje.

  Važno je znati da i Srbija ima ubojito oružje. Tajni papir koji još – ne postoji.

  Kao što je demantovano i postojanje onih zapadnih papira čiji sadržaj je već objavljen.

  Ko razume, shvatiće.

  Tagovi:
  non pejper, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga