19:40 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  323174
  Pratite nas

  Drastičan porast nasilja prema Amerikancima poreklom sa Dalekog istoka nije toliko povezan sa pandemijom koronavirusa, koliko je rezultat latentnog sukoba između marginalnih grupa koje se bore za skromne resurse. Posebnu mržnju prema Amerikancima poreklom sa Dalekog istoka gaje Afroamerikanci.

  U svega dva dana, dogodila su se dva napada na Amerikance azijskog porekla na dva kraja SAD. U isto vreme, mediji prenose rezultate istraživanja koje je sproveo Centar za proučavanje mržnje i ekstremizma Univerziteta San Bernardino u Kaliforniji koje beleži drastičan porast nasilja prema Amerikancima azijskog porekla.

  Sve češći napadi na Amerikance azijskog porekla

  Pandemija je, izgleda, samo šlag na torti koja je odavno umešena – prema rečima politikologa Srđe Trifkovića, rasna mržnja prema Amerikancima poreklom iz Azije, odnosno sa Dalekog istoka, ima dublje korene i nekoliko uzroka.

  Bivši predsednik Donald Tramp je, istina, u početnim fazama pandemije koronavirus nazivao „kineskim virusom“, ali pre bi se moglo reći da se, kada se govori o netrpeljivosti prema Azijatima, radi o latentnoj netrpeljivosti između marginalnih grupa.

  © AFP 2021 / SPENCER PLATT
  Građani Njujorka protestuju protiv nasilja nad Amerikancima azijskog porekla 4. aprila. Demonstranti su zahtevali da vlasti obrate više pažnje na probleme sa kojima se ova grupa američkih građana suočava.

  Glavni antagonizam prema Amerikancima poreklom sa Dalekog istoka dolazi od strane Afroamerikanaca, objašnjava Trifković. Brojna zajednica poreklom iz Koreje drži radnje u getoima u kojima Afroamerikanci žive. U njima su cene običnih dnevnih potrepština prilično visoke.

  „Afroamerikanci njih percipiraju kao nekakve eksploatatore. međutim, reč je o ljudima nižeg srednjeg staleža, emigrantima koji pokušavaju da se snađu u vrlo nezahvalnim okolnostima“, kaže Trifković.

  Druga kategorija animoziteta proizilazi iz činjenice da su Amerikanci azijskog porekla izuzetno uspešni u akademskom smislu. U ovo je naš sagovornik, kako kaže, imao prilike da se lično uveri – u jednoj srednjoj školi u Silikonskoj dolini, od deset ekvivalenata „vukovaca“, sedam su bili azijskog porekla.

  „To je došlo dotle da je u instrukcijama Harvarda za prijemne poene za aplikante napravljena šema koja bi trebalo da njima smanji izglede za upis u korist drugih ne-belih grupa“, ističe Trifković.

  Treći, ali ne najmanje važan uzrok povećanja broja zločina iz mržnje nad Azijatima je i povećanje njihovog broja u SAD, smatra Trifković.

  „Oni su u proteklom periodu bili veoma uspešni u kvalifikovanju za razne imigracione vize, uključujući i „B1“, koja zahteva znanja i iskustva iz deficitarnih profesija, što u njihovom slučaju pre svega uključuje informacione tehnologije“, objašnjava Trifković.

  Poražavajući rezultati

  Rezultati istraživanja pokazuju da je broj prijavljenih slučajeva nasilja prema Azijatima u šesnaest najvećih gradova i okruga SAD porastao za čak 164 odsto u odnosu na prošlu godinu. U prvom kvartalu 2021. istraživaći su identifikovali 95 zločina iz mržnje nad Azijatima, a najveći porast takvih zločina zabeležen je u Njujorku – čak 223 odsto.

  © AFP 2021 / JUSTIN SULLIVAN
  Dobrovoljci građanske patrole prolaze Kineskom četvrti u san Francisku. Građanske patrole patroliraju kroz Kinesku četvrt kako bi pomogle građanima da se odbrane od rastućeg nasilja.

  Porast rasističkog nasilja nad Amerikancima azijskog porekla poklapa se sa početkom pandemije koronavirusa, a podaci njujorške policije, na primer, koje prenosi časopis Tajm, još su porazniji – u 2020. stopa nasilja nad Azijatima u Njujorku porasla je za čak 1200 odsto u odnosu na 2019.

  Sudeći prema istraživanjima Univerziteta u San Bernardinu, ovaj trend se nastavlja uprkos tome što je predsednik Bajden, nedugo pošto je preuzeo dužnost, potpisao izvršnu naredbu kojom se osuđuje diskriminacija Amerikanaca azijskog porekla.

  Tagovi:
  nasilje, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga