15:17 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11114
  Pratite nas

  Republika Srpska je u Dejtonu potpisala i Aneks 4, a to je Ustav BiH, po kome je određena struktura države i nivo autonomije RS koji je u proteklih 25 godina degradiran tako da ima više BiH a manje RS, kaže nam Radovan Kovačević savetnik Milorada Dodika za unutrašnja politička pitanja objašnjavajući smernice najavljenog banjalučkog„non pejpera“.

  Kovačević kaže da sve što je do sada radio visoki predstavnik u BiH, predstavljajući jedan deo međunarodne zajednice, radio u potpunosti protiv Dejtonskog sporazuma.

  „Non pejper“ treba da povrati nadležnosti Srpske

  „Dakle, nezakonitim intervencijama narušena je ustavna pozicija RS, protivno volji srpskog konstitutivnog naroda. BIH je centralizovana a RS su oduzete nadležnosti koje su joj po Ustavu pripadale“, objašnjava Kovačević. 

  Iz tih razloga, RS smatra da je potrebno 25 godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma da se podvuče crta i da vidimo šta je to što danas imamo u BIH.

  Prvo dogovor u RS pa poziv na razgovor Federaciji

  „Po nama, ono što danas imamo u BiH je neprihvatljivo i mi na to nismo pristali već na ono što piše u Dejtonskom sporazumu i Aneksu 4. Smatramo da na osnovu toga treba da RS i Federacija kao i tri konstitutivna naroda otvorimo dijalog i da vidimo da li postoji način da BIH postoji i u budućnosti,“  dodaje naš sagovornik.

  Kovačević kaže da RS ne traži ništa više sem uvažavanja, a ukoliko toga ne bude, onda je jedno od rešenja za BiH - mirno razdruživanje.  

  „Odnosno, da RS dobije pravo na samoopredeljenje. Da ponovim, platforma RS je Dejtonski sporazum i Dejtonska BiH,“ ističe Kovačević. 

  Ako nema razgovora naš „non pejper“ ide u svet

  Republika Srpska, po njegovim rečima, još treba da odluči na koji način će biti uspostavljena komunikacija sa drugom stranom i kome će dokument biti dostavljen

  „To se neće raditi još, jer u toku naredne nedelje nas očekuje određena vrsta rasprave u Narodnoj skupštini RS o potrebi da se pokrene dijalog između RS i Federacije kao i između konstitutivnih naroda BIH o budućnosti BiH. Ukoliko naš poziv na dijalog ne bude prihvaćen  onda bi „non pejper“ mogao da postane aktuelan  i poslan na sve relevantne adrese u svetu,“ najavljuje Kovačević.

  Podsećanja radi, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska napravila svoj non-pejper, uz komentar: „Ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima".

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dejtonski sporazum, Ustav BiH, BiH, non pejper, Milorad Dodik, RS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga