10:17 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  354910
  Pratite nas

  Umesto da Srbija upadne u zasedu postavljenu na Brdu Brioni tako što će faktički pristati na nepovredivost granica lažnog Kosova, suštinski se desilo nešto drugo — Priština je praktično odustala od Ujedinjenih nacija.

  Da ovo nije neobjektivno izvrtanje činjenica u korist Srbije i argumentovanje nategnute teze, jednostavno je objasniti.

  Za samit regionalnih lidera u Sloveniji, naime, bila je spremna naivna igra zaodenuta u krupne mirnodopske floskule — da se sve države obavežu da će se zalagati za nepromenjivost granica na Balkanu.

  Takva načelna formulacija i opšte mesto kome se teško suprotstaviti i koje bi podržali i kandidati za „Pesmu Evrovizije“, u srži su predstavljali providan šibicarski štos.

  Trebalo je, dakle, Srbija samo da pristane na takvo „bezazleno“ viđenje „nepromenjivosti granica“, pa bi to suštinski značilo i da stavlja potpis na nepovredivost granica lažne države Kosovo, čiji je predstavnik takođe bio na Samitu.

  I zaista, Srbija bi ispala nižerazredni igrač i predmet kuloarskog podsmeha u Kranju i šire na Zapadu, da nije prozrela smisao te klopke.

  Predsednik Aleksandar Vučić je zato vratio lopticu u polje kolega iz regiona jednostavnim amandmanom koji je značio da Srbija podržava nepovredivost svih granica, ali uz jedan dodatak — da se to odnosi na granice koje su priznate u Ujedinjenim nacijama.

  I tada se sve preokrenulo. Stvari su se ogolile do kraja. Regionalne države koje priznaju nezavisnost Kosova, upale su automatski u sopstvenu zamku.

  Morale su javno, transparentno na međunarodnoj sceni da zgaze na autoritet i neprikosnovenost vrhovne svetske organizacije — UN.

  Morale su otvoreno i direktno da ponište međunarodno pravo i da odbiju amandman Srbije, pa tako i zaštitu državnih granica priznatih u Ujedinjenim nacijama.

  Morali su balkanski lideri da pristanu na taj spoljnopolitički blam, jer bi u protivnom ugrozili integritet svog čeda Kosova, nepriznatog u UN.

  Ali su tako, sa Brda Brioni, kompletnim manevrom koji je doživeo fijasko, u suštini načinili veliku kontrauslugu Prištini.

  Jasno su stavili do znanja čitavom svetu da je Kosovo teritorija koju ne mogu nikako da vežu za međunarodni pravni poredak.

  Praktično, priznali su i da ne očekuju da će Kosovo u dogledno vreme dobiti krovnu zaštitu Ujedinjenih nacija i da je to provizorijum, čardak ni na nebu ni na zemlji.

  Takvim neuspelim pokušajima da preveslaju Srbiju, regionalni lideri su, iako im to nije bila namera, naterali u stvari i Prištinu da svima pokaže da odustaje od autoriteta Ujedinjenih nacija. Pa i članstva u najvišem svetskom telu.

  Jer, kako uopšte postati član organizacije čija pravila ne poštuješ. Kvadratura kruga. Oksimoron.

  Sa brda se sve bolje vidi. Ovoga puta, sa Brda Brioni.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  Zapadni Balkan, Kosovo, samit, Brdo-Brioni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga