18:21 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  13231
  Pratite nas

  „Zajednički odgovor 2021“ nastavak je dobre saradnje dve države u sektoru odbrane ali i prikaz svih mogućnosti padobranskog sistema „Arbalet“, u borbi protiv potencijalnih terorističkih akcija.

  Ovo je komentar Vlada Radulovića vojno-političkog analitičara na vežbu koju su danas u Srbiji započele vojske Rusije i Srbije u kojoj učestvuje 200 ruskih specijalaca i 11 jedinica vojne tehnike zapadnog vojnog okruga.

  Odraz dobre saradnje Rusije i Srbije

  Cilj vežbe su vazdušni desanti uz pomoć novog padobranskih sistema, napredovanje ka objektu nezakonitih vojnih formacija, njegovo blokiranje i uništenje. Osim ovoga, planirano je i gađanje iz malokalibarskog oružja. 

  „Ova vežba je realizacija najava koje smo imali u proteklom periodu da će se intenzivirati saradnja dve države upravo na polju antiterorističke borbe. Sada je ta saradnja izmeštena sa čisto vojno-tehničkog segmenta koje smo imali iz Ruske Federacije u donacijama i nabavkama opreme i naoružanja za naše oružane snage. Ova vežba, uz ostale koje imamo sa Rusijom, na neki način je nova komponenta vezana isključivo za antiterorističku borbu i to se vidi i iz samog scenarija vežbe – vazdušni desant i dejstvo protiv nelegalnih oružanih formacija, odnosno protiv određenih terorističkih grupa i njihovu neutralizaciju,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

  Padobranski sistem  „Arbalet“

  Novina na ovoj vežbi je korišćenje padobranskog sistema  „Arbalet“, na kome su naši vojnici imali prilike da se obučavaju 2017. godine zajedno sa Belorusima.  

  „Suština padobranskog desanta pomoću ovog sistema jeste da omogući vojsci da se spusti u dubinu neprijateljske teritorije koju su zauzeli teroristi, zarad neutralisanja neprijatelja. Poseban aspekt padobranskog sistema „Arbalet“, sastoji se baš u tome, jer njega mogu da koriste i vojnici koji nisu profesionalni padobranci. Ovaj padobranski sistem je inače, i projektovan tako da omogući desant specijalnih snaga, odnosno vojnika koji sa sobom može da ponese opremu tešku oko 150 kilograma –naoružanja i vojne opreme, što je duplo više u odnosu na prosek koji „obični“ padobranci mogu da ponesu sa sobom, pri iskakanju“ objašnjava Radulović.

  Ovo nije jedina prednost ovog sistema, dodaje on, napominjući da on omogućava da se skok izvrši iz aviona pri brzinama i do 350 kilometara na sat i maksimalnih visina sa kojih se vrši desant.

  Druga zajednička vežba ovog tipa

  „Sistem je tako koncipiran da suštinski omogućava da se bezbedno spuste na zemlju čak i oni vojnici koji nemaju veliko padobransko iskustvo. Dodatni bonus ovog sistema je i klimatski raspon u kome se može padobran vrlo uspešno koristiti a koji se kreće od minus 35 stepeni Celzijusa, pa sve do plus 35 stepeni,“ dodaje naš sagovornik.          

  Radulović kaže da ako se pogleda scenario svih proteklih vežbi srpske i ruske vojske koje su realizovane, vidi se da je suštinski glavni zadatak bio, borba protiv pobunjeničkih grupa i terorističkih koji su zaposeli određene objekte, bilo stambene ili su u pitanju ruralna naselja.

  Inače, ovo je druga antiteroristička vežba koja su ruska i srpska vojska održale na tlu Srbije. Vojska Rusije je u okviru priprema zajedničke rusko-srpske antiterorističke taktičke vežbe „Srem 2014“ tada iz vazduha ispustila dva borbena desantna vozila BMD-2.

  Vozila su spuštena na sletnu stazu "Grabovci" u Sremu iz aviona Vojnotransportne avijacije ruskog ratnog vazduhoplovstva.

  Tagovi:
  antiterorizam, padobranci, Desantne padobranske trupe, vojna vežba, Rusija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga