03:04 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  22996
  Pratite nas

  Epilog sastanka rukovodstva Srbije i RS po pitanju imenovanja visokog predstavnika u BiH, mimo Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, jeste da će Srbija tražiti od visokog predstavnika izveštaj o radu. Kao jedna od potpisnica Dejtona na to ima pravo, a to do sada nije koristila u praksi.

  Politikolog Vojislav Savić za Sputnjik kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedvosmisleno najavio aktivniji angažman po ovom pitanju.

  Srbija stala uz RS — aktivirala svoje dejtonsko pravo

  „Ono što treba naglasiti je da Srbija ne radi ništa što joj po pravu ne pripada. Do sada su visoki predstavnici koristili nedostatak prakse da obaveštavaju zemlje-potpisnice o svom radu, što im je ostavilo slobodan prostor da tumače stvari na svoj način uz podršku određenih zemalja Zapada. Dakle, ukoliko Kristijan Šmit, novi visoki predstavnik ’prođe‘ SB UN i dođe u Sarajevo, sigurno je da neće imati kao njegovi prethodnici lak zadatak kada je u pitanju nadzor njegovih aktivnosti od strane drugih država, a pre svega Srbije“, kaže naš sagovornik.

  Dobro je da neko javno stane uz RS, napominje on, jer će se nadgledati rad nekoga ko do sada nije bio podložan oštrim revizijama i kontrolama. Takođe, i sam Aneks 10 vrlo je neodređen kada je u pitanju rad visokog predstavnika.

  „Aneks uglavnom govori o nekim opštim mestima i komunikaciji sa sve tri strane. Ali, jasno piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu da je visoki predstavnik dužan da komunicira sa sve tri strane u BiH, a do sada je bila praksa da komunicira samo sa predstavnicima Bošnjaka i sarajevskim establišmentom. Tako da su i njegova dela bila utvrđena uglavnom na unitarističkim idejama o BiH“, navodi on.

  Džaferović ne zna šta priča

  Sa druge strane, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da Srbija nema nikakvih prava kada je reč o dolasku visokog predstavnika i da je jedina obaveza koju Srbija ima po Dejtonskom sporazumu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takođe, i da je prihvatanje predsednika Vučića da se sastane s političkim vrhom Republike Srpske — mešanje Srbije u unutrašnje stvari BiH.

  Naš sagovornik na to odgovara:

  „Uz dužno poštovanje moram da kažem da je Džaferović po svemu sudeći drugorazredni političar koji nije dorastao funkciji koju obavlja. Njegova izjava pokazuje elementarno nerazumevanje države u kojoj živi, naroda koji predstavlja, kao i funkcije na kojoj se nalazi. Dakle, Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma i tu nema ni reči o mešanju u unutrašnje stvari BiH“, napominje on.

  Milorad Dodik je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj ponovio svoj stav da Kancelariju visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti, kao i da RS nije antidejtonska strana u BiH.

  Tagovi:
  Bošnjaci, sastanak, visoki predstavnik u BiH, RS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga