04:56 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 151
  Pratite nas

  Vojne vežbe „Arktički izazov“ koje izvode Sjedinjene Države sa svojim saveznicima, doprinose povećanim tenzijama na Arktiku, ocenjuju ruski stručnjaci, dodajući da trenutno vlada opasan trend militarizacije arktičkog regiona koji Rusija razmatra kao nasrtaj na njene suverene interese.

  Taktičke vežbe „Arktički izazov“ (Arctic Challenge) počele su u ponedeljak i izvode se uz učešće Sjedinjenih Američkih Država. Ruska ambasada u SAD ocenila je ove vežbe kao provokaciju i navela da one nisu u skladu sa izjavama Vašingtona da ne postoji alternativa obezbeđivanju stabilnog i mirnog razvoja arktičkog regiona

  Severne zemlje dobile posebnu ulogu u vežbama NATO-a

  Šef odeljenja za evropsku bezbednost Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka Dmitrij Danilov rekao je za RT da je teza o odbrambenoj prirodi delovanja zapadnih saveznika u regionu — neodrživa. Prema njegovim rečima, „članice NATO-a više ne govore samo o jačanju potencijala na severu, već i o potrebi stvaranja pojasa obuzdavanja Rusije duž čitave granice“. 
  U ovom procesu posebna uloga je dodeljena severnim zemljama, uključujući Švedsku i Finsku, koje nisu članice NATO-a, ali su partneri Alijanse, dodao je Danilov. 

  Ruski ekspert Anastasija Rudnicka izjavila je za Sputnjik da se zanemaruju oni sporazumi koji su postojali i još postoje po pitanju diplomatskih kontakata između Sjedinjenih Država i Rusije u odnosu na to da NATO ne širi svoje prisustvo na istoku. 

  „Svesni smo da povećanje potencijala te grupe nije baš dobar signal, posebno što je, u informativnom prostoru, ovo praćeno epitetima koji se dodaju Rusiji, koji su nediplomatske rusofobne prirode. Na primer, da ’Rusija predstavlja pretnju‘, da ’moramo da udružimo snage kako bismo se oduprli ruskoj agresiji‘ i s vremena na vreme se sve ovo širi u medijima u inostranstvu, Evropi i Sjedinjenim Državama.

  Ovo je vrlo neprijatan kontekst koji svedoči o činjenici da će uprkos određenim izjavama ruske strane, NATO uvek držati Rusiju pod tenzijom“, istakla je Rudnicka. 

  Pokušaj internacionalizacije Arktika

  Analitičari takođe ističu da su aktivnosti Ruske Federacije na Arktiku u skladu sa svim međunarodno-pravnim normama i ne predstavljaju pretnju ni za koga.

  „Ruske akcije u arktičkom regionu su apsolutno u okvirima zakona. Na primer, Severni morski put o kojem je govorio američki državni sekretar Entoni Blinken, prolazi preko ruske teritorije i nema nikakve veze sa Sjedinjenim Državama. Prema tome, Vašington nema pravo da nam govori o zakonitosti u ovom slučaju. Međutim, izjave Blinkena i drugih američkih zvaničnika jasno stavljaju do znanja u kom pravcu će se kretati američka politika na Arktiku: oni će pokušati da izvrše internacionalizaciju regiona da bi se on proglasio međunarodnim prostorom“, istakao je za RT Dmitrij Jegorčenkov sa Instituta za strateška istraživanja. 

  Nasrtaj na suverene interese Rusije

  Istovremeno, ruski eksperti su uvereni da su manevri usmereni upravo protiv Rusije, iako se ona u zvaničnim izjavama učesnika vežbi ne pominje. 

  „U tom smislu, reakcija Rusije je logična, jer je izvođenje internacionalnih vojnih vežbi u arktičkom regionu pokušaj povećanja militarizacije i defakto izjašnjavanje o ’našim pravima‘ na Arktiku“, rekao je za RT Jegorčenkov.
  Dmitrij Danilov je naglasio da Rusija s pravom razmatra ovakav pravac delovanja Amerike kao nasrtaj na postojeće međunarodno pravo.

  „Ovo je nasrtaj na suverene interese Ruske Federacije. Moskva to odlično razume i odgovara na takve pretnje“, zaključio je Danilov. 

  Vojne vežbe „Arktički izazov“ prvi put su održane 2013. godine, a na svake dve godine održavaju ih finsko, švedsko i norveško vazduhoplovstvo. Ove godine vežbama će upravljati Ratno vazduhoplovstvo Norveške. Zbog pandemije virusa korona preduzete su mere predostrožnosti, koje podrazumevaju određen broj učesnika na nekoliko avio-baza.

  Tagovi:
  Amerika, Arktik, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga