16:22 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kolumnisti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Godišnjica ruske vojne operacije u Siriji (14)
  1540
  Pratite nas

  Nisam bio u Alepu i zato mogu da govorim o ratu u Siriji oslanjajući se isključivo na izveštaje medija. Ali mogu da razmišljam o tom ratu, o njegovim uzrocima i o tome u čijem je on interesu.

  Kada je američka imperija u problemima, odmah se stvara medijska priča kojom se bave svi mejnstrim mediji. Tako je bilo u Ukrajini, tako se dešava i u Siriji. Ko je dežuran krivac? Naravno da je Rusija.

  Bašar Džafari
  © AP Photo / David Karp

  Čitam saopštenje Mogerinijeve, koje su podržali šefovi diplomatija Francuske, Italije, Nemačke i SAD. Velika Britanija nije potpisala dokument, ali kasnije se oglasio i Boris Džonson. U saopštenju piše o „stravičnim događajima“, prekidu vatre i humanitarnoj pomoći. I naravno da se sva krivica prebacuje na Rusiju.

  Podsećanja radi, ko je izazvao rat u Siriji?

  Sećate se Obamine izjave da je vlast u Damasku „pretnja za interese SAD“? Ko je uopšte stvorio DAEŠ i ko je podržavao teroriste, uključujući takozvane „umerene“, koji su, uzgred budi rečeno, sekli glave sirijskim vojnicima. A ko je sada „opkolio“ Alep? Zapadni mediji kažu: „Asad, uz pomoć ruske vojske“. Ali Asad je aktuelni predsednik zemlje i bori se protiv terorista. To je normalno kada neko pokušava da uvede red u sopstvenoj kući.

  Istina je, kako to obično biva, suprotna toj mejnstrim verziji. Istina je ta da Alep u opsadi drže teroristi i da im u tome pomažu savetnici iz Izraela, SAD, Katara. Zašto? Zato što ako izgube Alep, izgubiće i ceo rat. A ako tokom opsade ginu civili… koga je to uopšte briga?

  SAD prodaju savremeno oružje Saudijskoj Arabiji. Rijad ga koristi protiv Jemena, ali deo šalje i na sirijski front.

  Obamine suze samo podmazuju oružje nasilnika
  © AP Photo / Carolyn Kaster

  Pojavila se vest da su ruski avioni bombardovali kamp nadomak Alepa, u kojem se nalazilo najmanje 30 oficira iz Katara, SAD, Izraela. Šta su oni radili u blizini Alepa, sa druge strane fronta, u društvu islamističkih mesara? Zašto su bombardovani sirijski vojnici, iako su nekoliko dana pre toga Lavrov i Keri potpisali sporazum o prekidu vatre. Zašto je napadnut humanitarni konvoj? Ko minira sporazum? Mislim da „zapadna koalicija“ ili njihove obaveštajne službe ne žele primirje.

  Ali zapadni mediji u horu optužuju Rusiju, koja, kao prvo, sigurno nije zainteresovana da se rat nastavi, a kao drugo, jedina je zemlja koja ima pravo da ratuje na sirijskom nebu, jer to radi na zahtev legitimnih vlasti u Damasku. Svi ostali avioni — američki, izraelski, saudijski — prema međunarodnom pravu, vrše agresiju protiv suverene zemlje. I bombarduju sirijsku armiju.

  Evo paradoksa: na optuženičkoj klupi je Rusija. Jedina zemlja koja stvarno eliminiše teroriste DAEŠ-a.


  Autor je italijanski novinar i pisac, bivši dopisnik „Stampe“ iz Moskve i bivši poslanik u Evropskom parlamentu.

   

  Tema:
  Godišnjica ruske vojne operacije u Siriji (14)
  Tagovi:
  rusofobija, EU, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga