14:49 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kolumnisti
  Preuzmite kraći link
  0 322
  Pratite nas

  Ma koliko se sa nekih (kvazi)elitističkih visina mnogi podsmevali Palminim ekskurzijama u Beč ili Paraliju, gradonačelnik Jagodine je na licu mesta i u praksi upoznavao građane sa „vrednostima EU“. I to one građane koji o svom trošku takav luksuz ne bi mogli sebi da priušte.

  Kad bi mogli da vide igranku oko uručivanja/vraćanja nagrade „Najevropljanin“, Sterija i Nušić bi se prevrnuli u grobu zato što su rođeni u pogrešno vreme. Posebno Sterija, jer je umro mnogo pre nego je uspostavljena nagrada za „pokondirenu tikvu“.

  Dragan Marković Palma u SAD na inauguraciji Donalda Trampa
  Dragan Marković Palma - lična arhiva

  Ako ste propustili: nagrada koja je postala punoletna otišla je ove godine u ruke Dragana Markovića – Palme, što je nagnalo laureate iz 2010. — Dragana Šutanovca i Sašu Jankovića da je vrate.

  Ceo igrokaz, da nije tragičan, bio bi komičan kao i nagrada kojoj se u poslednjih 18 godina pridaje nesrazmerno veliki publicitet.

  Za neupućene: „Plaketa ’Najevropljanin godine‘ je prestižno i nepristrasno priznanje pojedincima za naporan i uspešan rad usmeren ka bržoj i svestranijoj integraciji naše zemlje u Evropu, koju su zajednički ustanovili Evropska kuća Čukarica i Evropski pokret u Srbiji“, navodi se na sajtu Evropskog pokreta, mlađeg partnera koji dodeljuje nagradu.

  A to nam pokazuje da je „specifična težina“ plakete jednaka eventualnim nagradama za poeziju koje bi uručivalo „Društvo ljubitelja haiku poezije iz Lajkovca“.

  Ono zbog čega je Nagrada u ovom milenijumu dobijala nezaslužen prostor u srpskim medijima je spisak dobitnika, koji bi se književnom terminologijom mogao okarakterisati kao „antologija udvoričke poezije“.

  Jer nagradu su, igrom „slučaja komedijanta“, nekako dobijali političari u vrhu vlasti koje bi Evropska kuća Čukarica nekako zaobilazila kao laureate čim bi se preselili u opoziciju. U najkraćem, među dobitnicima nagrade bili su i (tada aktuelni) predsednici, premijeri, ministri, a ilustracije radi, Nagradu u oblasti kulture i obrazovanja 2007. godine primio je Mića Jovanović, osnivač Megatrend — Džon Nezbit  pa ponovo Megatrend univerziteta.

  Sve to nije smetalo „bekovskom paru“ laureata iz 2010. Šutanovac—Janković da se ranije odreknu, ajd da se našalimo — prestižne nagrade, nego su se, eto, setili 2017. da sa Palmom „ne dele iste vrednosti“.

  Posebno je licemerno zaklanjanje iza moralnih principa i „evropskih vrednosti“ (šta god to danas bilo) bivšeg ministra vojnog kome te 2010. nije smetao isti taj Dragan Marković – Palma, tada koalicioni partner Demokratske stranke.

  Izjavu Dragana Markovića – Palme da se „patriotizam ne sipa u traktore“, Šutanovac i kompanija su shvatili ka Njegoševu, a ona je najavila da će se prilikom formiranja Vlade jezičak na vagi — koalicija SPS–JS–PUPS okrenuti ka „proevropskim demokratama“ naspram „patriotskih radikala“.

  Sputnjik na ekonomskom forumu „Vostočni“
  © Sputnik / Mihail Voskresenskiй

  Uzgred, sviđalo se to svilenim „Evropljanima sa pedigreom“ ili ne, činjenice govore da je gradonačelnik Jagodine na godišnjem nivou više uradio na upoznavanju građana Srbije sa „Evropom i evropskim vrednostima“ nego što su Šutanovac i Janković za deceniju.

  Jer, ma koliko se sa nekih (kvazi)elitističkih visina podsmevali Palminim ekskurzijama u Beč ili Paraliju, gradonačelnik Jagodine je na licu mesta i u praksi upoznavao građane sa „vrednostima EU “. I to one građane koji o svom trošku takav luksuz ne bi mogli sebi da priušte.

  Da ne pričamo o tome na šta danas EU liči sa Velikom Britanijom na izlaznim vratima i državama članicama koje nisu u stanju da ijednu odluku zajednički donesu.

  Sve više komična Evropska unija, još smešnija nagrada „Najevropljanin“, a grotesku upotpunjuju uvređeni laureati koji nagradu vraćaju. I to, konačno kad je Srbija „pred vratima EU“. Za nekih osam godina.

   

  Tagovi:
  nagrada Najevropljanin, Evropski pokret, EU, Jovan Sterija Popović, Mića Jovanović, Dragan Marković Palma, Branislav Nušić, Dragan Šutanovac, Saša Janković, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga