19:45 22 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Most u Kosovskoj Mitrovici

  Na Kosovo se vratila samo jedna srpska porodica

  © AFP 2019 /
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  0 12
  Pratite nas

  Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas da se na Kosovo vratila samo jedna srpska porodica u proteklih pet meseci, tj. od kada je formirana kosovska vlada premijera Ise Mustafe.

  Jevtić je kazao da nije bilo značajnijeg povratka raseljenih lica na Kosovo u prethodnih pet meseci i da se samo jedna porodica vratila u opštinu Istok u selo Crkolez, što je jedini povratak koji je zvanično zabeležen u pomenutom periodu.

  Priština
  © Sputnik / Ilja Pitaljev

  Jevtić, koji je imenovan za ministra za povratak i zajednice nakon što je smenjen Aleksandar Jablanović sa te funkcije, kazao je da je inicirao predlog za formiranje međuministarske grupe Vlade Kosova za povratak raseljenih kako bi se ovim pitanjem bavila i druga ministarstva i institucije.

  „Ja očekujem da se predlog za formiranje međuministarske grupe usvoji već koliko naredne nedelje. U tom smislu da međuministarska grupa počne sa radom u toku maja“, rekao je Jevtić gostujući u programu mitrovičkog Radija Kontakt plus.

  Jevtić je istakao da je uloga Vlade Srbije u procesu povratka raseljenih lica na Kosovo jako važna i da se politika Vlade Srbije prema Kosovu znatno promenila u pozitivnom smislu, jer je postala transparentnija.

  „Sa druge strane predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u redovnom su kontaktu i komunikaciji sa predstavnicima Srba na Kosovu što je jako važno. Zbog te saradnje ta politika koja je bolja je upravo rezultat toga“, rekao je on.

  Jevtić je podsetio da je na poslednjoj regionalnoj konferenciji koja je održana u Skoplju Marko Đurić jasno rekao da je i pored mera štednje koje Vlada Srbije sprovodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdvojila dodatna sredstva za povratak što je, kako je ocenio, jasna poruka da Vlada Srbije i Kancelarija za KiM žele da pitanje povratka bude među prioritetima.

  Jevtić se osvrnuo i na napade na Srbe povratnike na Kosovu istakavši da svaki napad na povratnike, bez obzira da li je po sredi pljačka ili nešto drugo, je suštinski napad na proces povratka raseljenih lica na Kosovo.

  Tagovi:
  povratak, Kosovo, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga