20:50 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  110
  Pratite nas

  Ministar pravde Nikola Selaković najavio da će biti pokrenuta revizija dela Krivičnog zakonika koji se odnosi na nasilje u porodici. Potrebno je pokrenuti mnogo širi institucionalni dijalog i uključiti celo društvo i državu u nalaženje načina za bolju prevenciju kako ne bi dolazilo do tragičnih događaja, ocenio je Selaković.

  Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je  da će konačan sud o nemilom događaju u Kanjiži dati pravosudni organi i najavio da će, nezavisno od tog slučaja, biti pokrenuta revizija dela Krivičnog zakonika koji se odnosi na nasilje u porodici.

  Selaković je rekao da se u javnosti u ovakvim situacijama stavlja pod znak pitanja funkcionisanje celog sistema, ali kako je dodao, nekada ni najbolji sistem ne može da spreči izvršenje takvog krivičnog dela.

  On je novinarima nakon potpisivanja Memoranduma o realizaciji programa za unapređenje sisteme nesolventnosti u Srbiji, rekao da je reč o ozbiljnoj društvenoj anomaliji koja je rezultat dešavanja u poslednjih 20-ak godina, poput masovnih otpuštanja.

  Kako je naveo, ti stresovi su postali sastavni deo našeg mentaliteta i ne mogu se izbrisati jednim potezom gumice, zbog čega je potrebno pokrenuti mnogo širi institucionalni dijalog i uključiti celo društvo i državu u nalaženje načina za bolju prevenciju kako ne bi dolazilo do tragičnih događaja.

  Selaković je podsetio da se Srbija na reviziju Krivičnog zakonika obavezala potpisivanjem Istanbulske deklaracije kada je u pitanju nasilje nad ženama.

  Ministar smatra da bi pooštravanje kaznene politike dalo rezultate, ali da ne može da predvidi unapred u kom obimu.
  Zbog narušenih porodičnih odnosa juče se u mestu Martonoš, kod Kanjiže, dogodila velika tragedija u kojoj je stradalo sedam osoba.    

  Tagovi:
  krivični zakonik, sistem, porodično nasilje, revizija, kazna, nasilje, porodica, Nikola Selaković, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga