09:09 07 April 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  0 07
  Pratite nas

  Italijanski arheolozi objavili su u sredu da su pronašli skelet za koji smatraju da vrlo lako može biti Mona Liza.

  Istraživači tvrde da je Liza Gerardini, iz Firence, bila model Leonarda da Vinčija za njegov čuveni portret, verovatno najpoznatiju sliku na svetu — Mona Lizu.

  Nakon što su proveli godine ekshumirajući kosture u gradu, vodeći arheolozi naišli su na komad butne kosti za koji pouzdano tvrde da može da pripada Gerardini. Ali, nažalost, kost je suviše oštećena za DNK testiranje.

  Veruje se da je Gerardinin muž naručio Da Vinčiju da naslika portret njegove žene 1503. godine — onaj portret koji se sada nalazi u muzeju Luvr u Parizu. Liza je umrla i veruje se da je sahranjena u Firenci 1542.

  Arheolozi su 2011. godine počeli da iskopavaju kosture u ovom gradu kako bi eventualno locirali Gerardinine posmrtne ostatke. Analiza je pokazala da je jedan od 12 ekshumiranih skeleta živeo u periodu Lize Gerardini. Od tog skeleta su, nažalost, ostali samo fragmenti butne kosti, potkolenica i skočni zglob.

  Istoričar Silvano Vinćeti, koji je vodio istraživanje, rekao je da je to „prikupljanje elemenata, od antropoloških ispitivanja do istorijskih dokumenata, koje nam omogućava da zaključimo da ostaci verovatno pripadaju Lizi Gerardini“.

  Međutim, iz kostiju je bilo nemoguće uraditi DNK analizu zbog ekstremne vlažnosti koja se uvukla u skelet, i dovela do propadanja kostiju stotinama godina.

  Istraživači bez lobanje nisu mogli da rekonstruišu lice kako bi ga uporedili sa renesansnim remek-delom koje je Da Vinči naslikao u 16. veku.

  Tagovi:
  slikarstvo, arheologija, Mona Liza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga