03:49 26 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Saudijska Arabija

  Tviteraši razljutili Saudijsku Arabiju

  © AFP 2019 / / Paul J. Rchards
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  2313

  Korisnici Tvitera izazvali su gnev vlasti Saudijske Arabije formiranjem haštaga pod nazivom „Saudijska Arabija me tuži“, nakon što je vlada najavila da će tužiti osobu koja je na toj društvenoj mreži kraljevinu uporedila sa DAEŠ–om, takozvanom Islamskom državom.

  Saudijska Arabija je u novembru osudila na smrt palestinskog pesnika Asrafa Fajada zbog „širenja ateizma i nepoštovanja proroka“, a neimenovani korisnik je ubrzo ovu kaznu na Tviteru uporedio sa kaznama koje sprovodi DAEŠ.

  ​Saudijski list „El Rijad“ preneo je reči jednog visokog zvaničnika koji kaže da će „Ministarstvo pravde tužiti osobu koja kaznu čoveka koji je na smrt osuđen zbog odmetništva poredi sa kaznama koje je sprovode militanti DAEŠ–a“.

  Korisnici Tvitera su na to odgovorili formiranjem haštaga „Saudijska Arabija me tuži“ i „Saudijska Arabija je DAEŠ“.

  ​Jedan korisnik te društvene mreže je podelio i grafikon internet portala MiddleEastEye.net na kojem su prikazana poređenja između počinjenih zločina i kazni za ta dela u Saudijskoj Arabiji i DAEŠ–u.

  ​​Drugi su pak delili političke karikature koje ukazuju na sličnosti u izvršenju smrtne kazne u DAEŠ–u i Saudijskoj Arabiji.

  ​Pravosudni sistem Saudijske Arabije je zasnovan na islamskom šerijatskom pravu, a njegove sudije su sveštenici iz ultra–konzervativne vehabijske škole sunitskog islama.

  Odsecanje glave je veoma čest vid kazne u Kraljevini. Saudijska Arabija je u ovoj godini pogubila 150 ljudi, što je najviše u poslednjih deset godina.

  Tagovi:
  gnev, tviteraši, Saudijska Arabija, svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga