21:01 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  0 119
  Pratite nas

  Vaspitači u jednom britanskom obdaništu užasnuli su se kada su videli crtež četvorogodišnjeg dečaka iz muslimanske porodice. Dete je reklo da je nacrtalo svog oca koji seče krastavac (cucumber), ali se vaspitačima učinilo da je izgovorio reč „bomba“ (cooker-bomb).

  Ne samo što su zvali policiju, nego su pretili i da će dečaka prijaviti za program deradikalizacije, piše britanski list „Gardijan“.

  Dečakova majka morala je čak dva puta da snimi video u kojem pita sina, pokazujući mu krastavac, kako se zove to što drži u ruci. I u ovom slučaju njegov izgovor podseća na izraz „kuker bomb“, koji se može prevesti kao „bomba ručne izrade“. 

  Majka je priznala i da je razočarana time što nikakvo izvinjenje od saradnika dečje ustanove nije dobila.

  „Oni su se okomili na mene kao krdo, pokazivali su mi papire i izveštaje. Veoma je neprijatno što je moj sin postao deo svega ovoga“, rekla je majka.

  Ona je jednu od vaspitačica pitala da li joj liči na teroristkinju, na šta joj je ova odgovorila: „A da li je Džimi Sevil (britanski di-džej sa titulom viteza, za koga se posle smrti saznalo da je vršio seksualno nasilje nad maloletnicima) ličio na pedofila?“.

  Deo internet korisnika okarakterisao je ponašanje vaspitača kao ispoljavanje islamofobije, dok su drugi objavili ironične ilustracije s detaljima „krastavac-bombe“.

  Žena ne planira da prebacuje dete u drugi vrtić, ali ga je zamolila da ne crta ništa dok je tamo. Na to je dečak odgovorio: „Neću ništa crtati. Možda samo kuću ili daljinski upravljač…“

  „Nemoj da ti padne na pamet da crtaš upravljač!“, uzviknula je majka.

  Prema mišljenju „Gardijana“, problem je, prevashodno, u preteranom pritisku koji vlada vrši na socijalne službe, zahtevajući od njih da se bore protiv ekstremizma i propagiranja radikalnog islama među decom. 

  U Lutonu, u kojem se dogodio ovaj slučaj, gotovo trećina stanovništva su muslimani.

  Kuća s teroristima

  To nije prvi slučaj ovakve vrste u Velikoj Britaniji. Pre nekoliko meseci desetogodišnji dečak iz muslimanske porodice izazvao je skandal pošto je napisao da živi u „kući s teroristima“ (terrorist house) umesto u „kući s terasom“ (terraced house). 

  ​Učitelj nije razumeo da je to greška u pisanju i pozvao je policiju. 

  „Sada se on boji pisanih radova“, ispričao je dečakov rođak. Obraćanje policije ukućani tog deteta su prvobitno shvatili kao šalu.

  „Moj omiljeni film u detinjstvu bio je ’Zvezdani ratovi: Povratak džihada‘. Odnosno, džedaja“, ironično je napisao jedan korisnik Tvitera komentarišući ovaj slučaj.

  Prema Zakonu o borbi protiv terorizma, u Britaniji su škole i koledži u obavezi da sprečavaju uvlačenje učenika u terorističku delatnost. Neki kritičari optužuju učitelje da previše oštro reaguju na razne situacije zbog straha od narušavanja zakona umesto da se okrenu zdravom razumu.

  Tagovi:
  dečji crtež, obdanište, islam, verski radikalizam, vrtić, dete, dečak, muslimani, terorizam, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga