17:37 22 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Porodica francuskih penzionera predala je odlikovanja iz doba Drugog svetskog rata rođacima 25-godišnjeg ruskog oficira Aleksandra Prohorenka.

  Francuzi šalju poklone porodici ruskog heroja

  © Flickr/ Sunny Ripert
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  2640
  Pratite nas

  Porodica francuskih penzionera predala je odlikovanja iz doba Drugog svetskog rata rođacima 25–godišnjeg ruskog oficira Aleksandra Prohorenka koji je junački poginuo u operaciji oslobađanja Palmire, saopštio je za „Ria novosti“ predstavnik Ambasade Rusije u Parizu.

  Prohorenko je poginuo krajem marta kada su ga opkolili teroristi DAEŠ–a, a on je odlučio da sebe označi kao metu i dao komandu da ruski avioni gađaju njega.

  Prema rečima ruskog diplomate, početkom aprila u Ambasadu Rusije je stigla pošiljka u kojoj su bile dve iskrzane kutije i pismo od porodice Mag.

  „Ova porodica je bila začuđena što francuski mediji nisu poklonili pažnju Aleksandrovom podvigu i zato su nas zamolili da njegovoj porodici poklonimo vojna odlikovanja, koja su oni čuvali“, kaže predstavnik Ambasade Rusije.

  Francuski par je poklonio porodici Prohorenko nacionalni orden Legije časti i Ratni krst sa bronzanom palmom, kojima su bili odlikovani rođaci porodice Mag.

  Jedan od rođaka je bio deportovan u logor Buhenvald, jer je bio član Pokreta otpora, dok je drugi bio pilot aviona bombardera.

  „Pitam se o čemu je tog trenutka razmišljao Aleksandar. Možda je rekao sebi — moram da uništim ove teroriste. Da li je razmišljao o sebi? Verujem da nije, najverovatnije je u mislima bio sa porodicom“, rekla je za RT Mišlen Mag.

  „Ambasada je dobila više pisama od Francuza koji izražavaju saučešće porodici Prohorenko, neki od njih čak šalju pare i mole nas da kupimo poklon za dete oficira, koje tek treba da se rodi“, rekao je predstavnik Ambasade i dodao je da će sve poklne predati porodici heroja.

  Početkom aprila predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao Prohorenka ordenom Heroja Ruske Federacije, što je najviše počasno zvanje u Rusiji.

  Slično:

  Oslobađenje Alepa: Rusija i Sirija spremaju zajedničku operaciju
  Asad: Još nema govora o prodaji S-400 Siriji
  Sirija mora sama da nastavi oslobođenje od terorista
  Kol’ko ima do Kurdistana?
  Putin: Ruski vojnici će uklanjati mine u oslobođenoj Palmiri
  Tagovi:
  heroj, pokloni, Aleksandar Prohorenko, Palmira, Sirija, Francuska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga