04:50 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  2640
  Pratite nas

  Porodica francuskih penzionera predala je odlikovanja iz doba Drugog svetskog rata rođacima 25–godišnjeg ruskog oficira Aleksandra Prohorenka koji je junački poginuo u operaciji oslobađanja Palmire, saopštio je za „Ria novosti“ predstavnik Ambasade Rusije u Parizu.

  Prohorenko je poginuo krajem marta kada su ga opkolili teroristi DAEŠ–a, a on je odlučio da sebe označi kao metu i dao komandu da ruski avioni gađaju njega.

  Prema rečima ruskog diplomate, početkom aprila u Ambasadu Rusije je stigla pošiljka u kojoj su bile dve iskrzane kutije i pismo od porodice Mag.

  „Ova porodica je bila začuđena što francuski mediji nisu poklonili pažnju Aleksandrovom podvigu i zato su nas zamolili da njegovoj porodici poklonimo vojna odlikovanja, koja su oni čuvali“, kaže predstavnik Ambasade Rusije.

  Francuski par je poklonio porodici Prohorenko nacionalni orden Legije časti i Ratni krst sa bronzanom palmom, kojima su bili odlikovani rođaci porodice Mag.

  Jedan od rođaka je bio deportovan u logor Buhenvald, jer je bio član Pokreta otpora, dok je drugi bio pilot aviona bombardera.

  „Pitam se o čemu je tog trenutka razmišljao Aleksandar. Možda je rekao sebi — moram da uništim ove teroriste. Da li je razmišljao o sebi? Verujem da nije, najverovatnije je u mislima bio sa porodicom“, rekla je za RT Mišlen Mag.

  Aleksandar Pohorenko
  Aleksandar Pohorenko

  „Ambasada je dobila više pisama od Francuza koji izražavaju saučešće porodici Prohorenko, neki od njih čak šalju pare i mole nas da kupimo poklon za dete oficira, koje tek treba da se rodi“, rekao je predstavnik Ambasade i dodao je da će sve poklne predati porodici heroja.

  Početkom aprila predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao Prohorenka ordenom Heroja Ruske Federacije, što je najviše počasno zvanje u Rusiji.

  Slično:

  Oslobađenje Alepa: Rusija i Sirija spremaju zajedničku operaciju
  Asad: Još nema govora o prodaji S-400 Siriji
  Sirija mora sama da nastavi oslobođenje od terorista
  Kol’ko ima do Kurdistana?
  Putin: Ruski vojnici će uklanjati mine u oslobođenoj Palmiri
  Tagovi:
  heroj, pokloni, Aleksandar Prohorenko, Palmira, Sirija, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga