01:55 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  7537
  Pratite nas

  Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina prihvatio islam.

  Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić. Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, a tokom jednog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, prihvatio je islam i u njemu ostao do danas.

  To se dogodilo u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu, u Indiji.

  Tu je učio o islamu.

  Numan je danas doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu Viktori u Melburnu.

  Pre toga, u svoj „kurikulum vite“ ubeležio je tri fakultetske diplome! Prvu na Fakultetu za islamske studije i filozofiju. Drugu je stekao na Fakultetu društvenih nauka, a treću dobio za biznis i menadžment. Magistrirao je na temi — islamska teologija.

  Vrhovni sabor Islamske zajednice saopštio je ranije danas da je Abudlah Numan izabran za srbijanskog muftiju i predsednika srbijanskog mešihata umesto dosadašnjeg muftije Muhameda Jusufspahića, koji je novembra prošle godine imenovan za ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

  Na jučerašnjoj sednici Vrhovnog sabora u Novom Pazaru raspušten je kompletan rijaset u tehničkom mandatu, na čelu sa reisom Ademom Zilkićem, kome je mandat odavno istekao.

  U jednom od intervjua Numan je ispričao da je njegov prvi kontakt sa nekim muslimanom bio 1969. godine, s arapskim studentom na Trgu republike u Beogradu. Od njega je kupio 300 dolara za put do Indije i on ga je tada naučio kakvi su lažni dolari.

  Sa četiri prijatelja vozom je došao do Istanbula, a zatim je kombijem otputovao do Nepala.

  Kako Tanjug javlja, njegovi drugovi su se vratili jer su ostali bez novca i nisu našli ono za čim su tragali, a Ivan se, tražeći istinu, zatekao kod budističkog sveštenika u mestu Meroli, kod Nju Delhija, gde se nalazi najviši minaret na svetu — Kutub.

  Tu je radio kao baštovan, meditirao, divio se islamskoj arhitekturi i razmišljao.

  Potom se vratio u Beograd, ali se sa svega 19 godina ponovo otisnuo u svet, ovog puta u Indiju, koja je bila i presudna za njegovo versko opredeljenje.

  Tagovi:
  Numan, muftija, Abdulah Numan, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga