00:19 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  1262
  Pratite nas

  Sto godina otkako je škola u Edinburgu pružila utočište grupi srpskih dečaka koji su pobegli od strahota Prvog svetskog rata, njihovi potomci će u ponedeljak otputovati u škotsku prestonicu u znak sećanja na njih, objavio je danas Bi-Bi-Si.

  U grupi od 27 mladih Srba koji su primljeni u školu „Džordž Heriot“ 1916. godine bilo je i dečaka koji su u to vreme imali samo 12 godina, a tamo su dospeli nakon hrabrog bekstva iz Srbije koja je pala u ruke Nemačkoj i njenim saveznicima.

  Nikolić Tomislav
  © Tanjug / Sava Radovanović

  Druge izbeglice su se sklonile u Glazgov, Dandi i Aberdin.

  Oni su bili među srećnicima koji su preživeli beg preko planina Albanije i Crne Gore te zime, tokom koje je 8.000 dečaka izgubilo život, što od zime, gladi i bolesti, što od albanskih metaka.

  Međutim, par godina posle strašnih nedaća, životi srpskih dečaka u Škotskoj su se iz korena promenili pošto im je Škotska, pre svega škola „Džordž Heriot“, dala drugu šansu da izgrade svoje živote.

  Prvih deset dečaka stigli su u Edinburg avgusta 1916, pred sam početak nove školske godine,

  Istoričarka Luiz Miler, koja je istraživala temu „srpskih dečaka“, kaže da su oni preživeli nezamislive strahote i da su jedva znali po koju reč na engleskom jeziku, ali da su im škola i stanovnici Edinburga velikodušno pružili ruku tokom ratnih godina.

  Dečaci su školu pohađali tri godine, a postali su slavni kao ragbisti.

  Francuski humanitarc Arno Gujon
  © Sputnik / Radoje Pantović

  „Ti dečaci, koji nikada ranije nisu igrali ragbi, prihvatili su tu igru i pokazali izuzetan i neočekivani talenat“, kaže Miler.

  Oni su oformili prvi srpski nacionalni ragbi tim, a po povratku u Srbiju su ragbi uveli kao sport.

  Mnogi od „srpskih dečaka“ ostvarili su uspešne karijere i živeli zdravim i srećnim životom, a do samog kraja su održavali veze sa Škotskom i školom „Džordž Heriot“.

  Njihovi unuci danas pričaju kako im je boravak u Škotskoj potpuno promenio živote i ostavio značajan utisak na njih.

  U ponedeljak će se ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif pridružiti grupi od 17 potomaka „srpskih dečaka“ u Edinburgu, navodi Bi-Bi-Si.

  Oni će, u znak sećanja na svoje pretke, posetiti školu i terene za ragbi, a sa istoričarkom Luiz Miler će razgovarati o iskustvu „srpskih dečaka“ u Edinburgu i o životu kojim su živeli po povratku kući.

  Tagovi:
  ragbi, izbeglice, Prvi svetski rat, Denis Kif, Ognjen Pribičević, Škotska, Albanija, Velika Britanija, Crna Gora, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga