08:04 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  17468
  Pratite nas

  Odluke Sabora pravoslavnih crkava, koji se održava na Kritu uz predsedavanje carigradskog patrijarha Vartolomeja, biće obavezujuće za sve crkve, izjavio je savetnik patrijarha, arhiđakon Joan Hrisavgis.

  „Priča se svodi na to da je jednoglasno, konsenzusom, usvojena odluka da se Sabor održi upravo sada, na Duhove, ovde na Kritu. Odlučeno je dva puta, tako da jednoglasnost postoji. Kako kaže patrijarh vaseljenski, ne možemo da promenimo samostalno jednoglasnu odluku svih zbog jedne ili dve crkve, moramo biti zajedno“, rekao je Hrisavgis. 

  Prema njegovim rečima, situacija bi mogla da bude drugačija da su crkve izrazile neslaganje na Saboru. 

  „Ali ako o tome govori neko ko je izvan prostora Sabora, to nije neslaganje, to se zove veto“, smatra savetnik patrijarha. 

  Na pitanje kakvo će značenje odluke Sabora imati za crkve koje ne učestvuju na njemu, arhiđakon je odgovorio da će „one imati apsolutno značenje i da će biti u potpunosti važeće“. 

  On je kao primer naveo Carigradski sabor 1872. godine, „jedan od najvažnijih sabora poslednjih vekova“, na kojem su razmatrana pitanja etnofiletizma (nacionalno-plemenskih razlika), nacionalizma. Ruska pravoslavna crkva nije bila na Saboru, ali njegove odluke su važile i za Rusiju. 

  „Da su ovde Rusija, ili Gruzija, ili Bugarska, i da kažu – ’Ne slažemo se s odlukom’, to bi bilo potpuno drugačije stanje stvari. Ali neslaganje iskazano van granica Sabora eklisiološki ne važi“, naglasio je Hrisavgis. 

   

  Tagovi:
  patrijarh, svepravoslavni sabor, Ruska pravoslavna crkva, Vaseljenska patrijaršija, Srpska pravoslavna crkva, Krit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga