08:41 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  4126
  Pratite nas

  Vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

  Istom odlukom Mišković je oslobođen od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

  To je prvostepena presuda na koju i Mišković i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

  Miroslav Mišković
  © AP Photo / Marko Drobnjaković

  Sudija Maja Ilić rekla je da je Sudsko veće odluku donelo jednoglasno.

  Vlasnik „Delte“ nije prisustvovao izricanju presude, na šta i nije obavezan.

  Marko Mišković je 25. februara osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće „Merainvest“ plati porez od oko 320,3 miliona dinara, ali je kao i otac oslobođen od optužbi za izvlačenje para iz putarskih preduzeća.

  Miroslavu Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

  Miškovići su bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

  Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

  Mišković traži pasoš, imovinu i jemstvo

  „Delta holding“, kompanija Miroslava Miškovića, koji je danas osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu, saopštila je nakon izricanja presude da će Mišković „braniti svoje prava“, što podrazumeva, kako je navedeno, vraćanje putne isprave i omogućavanje poslovanja u inostranstvu.

  Mišković takođe očekuje oslobađanje njegove zamrznute imovine vredne više od 40 miliona evra, vraćanje položenog jemstva od 12 miliona evra, kao i donošenje drugostepene i pravosnažne odluke, koja će potvrditi neistinitost prvostepenih optužbi.

  U saopštenju se ističe i da je procesom i medijskom kampanjom Miškoviću, njegovoj porodici i kompaniji načinjena neprocenjiva šteta, a njemu narušeni zdravlje i ugled.

  Tagovi:
  utaja poreza, Miroslav Mišković, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga