19:41 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  6520
  Pratite nas

  Pravoslavna crkva je saopštila da je jedna crkva i iznela svoj stav o glavnim problemima savremenog sveta, navodi se u Poslanici na kraju Svepravoslavnog sabora, koji je održan na Kritu od 16 do 26. juna pod predsedavanjem vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

  „Pravoslavna crkva nije federalna crkva, već jedina“, navodi se u poslanici koja je pročitana nakon zajedničke liturgije u saboru Sv. Petra i Pavla u gradu Hanja.

  Pravoslavna crkva namerava da razgovara sa drugim hrišćanskim crkvama, ali to ne znači odstupanje od vere, navodi se u dokumentu.

  Učesnici Sabora su osudili rat, vojne intervencije, ubistva, uništenje hrišćanskih spomenika, koja se ne dešavaju samo na Bliskom istoku, već i u drugim regionima sveta.

  „Pravoslavna crkva poziva sve da prestanu sa vojnim akcijama na Bliskom istoku, prekinu proterivanje naroda“, navodi se u Poslanici.

  Svepravoslavni sabor na Kritu
  © AFP 2020 / COSTAS METAXAKIS

  Crkva se izrazila i o braku — to je savez muškarca i žene.

  Pravoslavna crkva podržava nauku i naučna istraživanja, ali smatra nedopustivim uništenje duhovnih vrednosti, etičke baze života.

  Sabor se založio za zaštitu životne sredine, protiv neobuzdane eksploatacije prirodnih resursa „kojima nas je Gospod nagradio“.

  Određene tačke su posvećene i odnosima između država — pravoslavna crkva se ne meša u politiku, ali se zalaže za zaštitu ljudskih prava i smatra nedopustivim mešanje država u lični život građana i kršenje ljudskih prava, navodi se u Poslanici.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga