04:37 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  U Moskvi su šokirani ciničnim ubistvom državljanina Rusije Pavla Šeremeta u centru Kijeva. Odlazak u Ukrajinu bio je koban za novinara, dok u Rusiji nije bio ugrožen, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  „Šokirani smo ciničnim ubistvom državljanina Rusije Pavla Šeremeta u centru Kijeva. U Rusiji su ga poznavali i uvažavali kao novinara i profesionalca“, naveli su u ruskom ministarstvu.

  „Pavel Šeremet bio je čovek od principa koji je često kritikovao vlast. Njegov građanski stav jasno se video u govorima i publikacijama, njegov pogled nije se uvek poklapao sa zvaničnim. Međutim, u Rusiji, uprkos razlikama u mišljenju, nikada mu nije pretilo fizičko nasilje zbog njegove profesionalne aktivnosti“, istakli su u ruskom Ministarstvu.

  „Nažalost, prelazak u Ukrajinu bio je za njega koban. Šeremet je postao još jedna žrtva sistema koji danas vlada u ovoj zemlji.“

  U Ministarstvu su dodali da računaju na objektivnu i detaljnu istragu pogibije ruskog državljanina. „Nadamo se da će lanac nekažnjenih ubistava ipak biti prekinut. Računamo da će istraga ovih zločina biti objektivna i detaljna i da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde“, saopštili su u ruskom Ministarstvu. Istovremeno, Ministarstvo smatra da su se u današnjoj Ukrajini odmah našli oni koji su u svojim glavama, zatrovanim rusofobijom, u ovom brutalnom zločinu pronašli neki „ruski trag“.

  U Ministarstvu su podsetili da ovo nije prvo ubistvo novinara u Ukrajini. „Još uvek ne postoje ubedljivi rezultati u predmetu Georgija Gongadzea, Olesje Buzine, kao i novinara koji su poginuli u zoni sukoba u jugoistočnom delu zemlje“, saopštilo je Ministarstvo.

  „Pozivamo specijalizovane međunarodne strukture i organizacije za ljudska prava da koriste sav svoj uticaj na zvanični Kijev kako bi Ukrajina poštovala osnovne principe međunarodnog prava za osiguranje bezbednosti novinara“, dodali su u Ministarstvu.

  U Ministarstvu su izjavili saučešće porodici i prijateljima poginulog novinara, kao i novinarskoj zajednici.

   

  Tagovi:
  rusko ministarstvo spoljnih poslova, ubistvo, novinar, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga