04:55 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  0 313
  Pratite nas

  Vodovod, koji je izgrađen ispod grobnice vladara Palenke, prema shvatanjima Maja trebalo je da odvede pokojnika u zagrobni svet koji se nalazi, po njihovom verovanju, ispod zemlje.

  Meksički arheolozi su pronašli u ruševinama grada Palenke podzemni tunel koji se prostire ispod natpisa Hrama gde je bio sahranjen Pakal Veliki, vladar Bakulskog carstva. Po mišljenju istraživača, natpisi u hramu ukazuju da je podzemni vodovod bio put u carstvo mrtvih.

  Iskopavanje galerije je počelo nakon što je 2012. godine georadar otkrio ispod Hrama neke anomalije. Nakon dugog rada otkriven je tunel koji vodi u objekat koji počinje od najvišeg nivoa i zaštićen je zidovima. Njegov otvor je tako mali (60 puta 60) da je za istraživanje tunela bio korišćen robot na daljinsko upravljanje.

  U ovom trenutku proučavanje vodovoda još uvek nije završeno. Pretpostavlja se da možda ono nije bio direktno povezan sa grobljem u hramu-piramidi. Međutim, u isto vreme, odmah nakon sahrane Pakala Velikog — vodovod koji se nalazio ispod hrama pre početka njegove gradnje, kako tvrde arheolozi, bio je povezan sa podzemnim izvorima.

  Natpisi, koji su ranije pronađeni u hramu, ukazuju da se prema verovanju Maja u carstvo mrtvih odlazi podzemnim vodama. Njihov tok je služio kao transportno sredstvo za odlazak u „donji sloj realnosti“.

   

  Tagovi:
  podzemni svet, Maja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga