10:29 30 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  0 392
  Pratite nas

  Vlada grada Moskve organizovala je prijem u okviru „Dana Moskve u Beogradu“, a domaćin, ministar u vladi Moskve Sergej Čerjomin, rekao je da će uraditi sve što je u njegovoj moći da Dani Beograda u Moskvi budu isto toliko uspešni i topli kao ovde.

  Čerjomin je zvanicama u Starom dvoru, parafrazirajući dalaj-laminu rečenicu da „ruska duša predstavlja darežljivost koja nema granice“, rekao da se posetom Beogradu uverio da je i „srpska duša darežljivost koja nema granice“.

  „Tokom ovih dana, a zaista smo imali puno različitih događaja u programu, sve je proletelo kao jedan trenutak i zaista sam se uverio da ne postoji granica između naših zemalja i pečat koji dobijamo u pasošu samo je iluzija“, rekao je Čerjomin.

  Istakao je da je osnovni cilj „Dana Moskve u Beogradu“, pre svega, bilo jačanje prijateljstva i istorijskih duhovnih veza između naših zemalja i gradova, da su se potrudili da urade sve što je moguće da ti dani budu zaista nezaboravni, da se dugo pamte i da sa nestrpljenjem očekuje uzvratne dane Beograda u Moskvi.

  Zahvalio se na gostoprimstvu, darežljivosti duše, kao i predsedniku vlade Srbije koji je posetio izložbu ruskog istaknutog umetnika Sergeja Andrijanke.

  „Želim da vas uverim da ’Dani Moskve‘ nisu završeni, oni će se nastaviti, možda neće biti toliko intenzivni, ali ćemo zaista razmenjivati delegacije, stručnjake, iskustva. Potrudićemo se da uradimo sve što je u našoj moći da ’Dani Beograda u Moskvi‘ budu isto toliko uspešni i topli kao ovde“, rekao je Čerjomin.

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da su mnogo naučili jedni od drugih, upoznali nove prijatelje, te da će to prijateljstvo nastaviti u budućnosti.

  Podsetio je da je bio niz kulturnih, umetničkih, sportskih, privrednih manifestacija, što, kako je rekao, predstavlja osnovu za dalju saradnju sa gradom Moskvom u budućnosti.

  Ističe da je grad Beograd u poslednje tri godine duplirao broj stranih turista i ocenio da će sporazum o saradnji u oblasti turizma sa Moskvom sigurno dati mogućnost da se taj trend nastavi.

  „Očekujem mnogo veći broj ljudi iz Rusije koji će posetiti Beograd, a takođe i veći broj Beograđana i građana Srbije koji će ići u Rusiju, jer sam siguran da ćemo naći pravi način da u oblasti turizma sarađujemo tako da postoji jasan prioritet naših sugrađana i građana Moskve da posećuju jedni druge“, rekao je Mali.    

   

  Tagovi:
  Čerjomin, odnosi, Sergej Čerjomin, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga