02:02 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  0 86
  Pratite nas

  Šta Škoti nose ispod svojih kiltova je staro pitanje ovekovečeno u filmovima, bilo je pozadina mnogih viceva i javljalo se u raspravama o nacionalnom identitetu. Uprkos pričama, nova anketa utvrdila je da istina možda i nije tako gola kao što se misli.

  I dok je slika škotskih vojnika predvođenih Melom Gibsonom koji podižu svoje kiltove i mašu svojim golim stražnjicama engleskoj vojsci u filmu „Hrabro srce“ iz 1995. godine navela mnoge širom sveta da se plaše škotskog kilta iz više razloga, nova anketa koju je sprovela agencija „Jugov“ utvrdila je da gotovo dve trećine onih koji nose škotski kilt zapravo nose nešto ispod njega, a manje od 40 odsto osoba ne nosi ništa.

  ​Od škotskih ispitanika koji nose kilt, 62 odsto je odgovorilo da obično nosi donji veš ili šorc kada nosi kilt, a 38 odsto izjavilo je da ne nosi nikakav veš.

  Dok priličan broj Škota prkosi vremenskim neprilikama i odbacuje donji veš, čini se da je anketa razvejala neke mitove da većina Škota ne nosi ništa ispod svoje tradicionalne odeće.

  Nezavisnost ili donji veš: Da ili ne?

  Ankete su dalje otkrile nekoliko zanimljivih trendova kod Škota koji nose kiltove.

  Glumci Brajan Koks, Kris Not, Kifer Saderlend, Džim Gafigan i Džejson Patrik hodaju na modnoj reviji „Obučen da kiltuje“ u Njujorku.
  © AP Photo / Evan Agostini
  Glumci Brajan Koks, Kris Not, Kifer Saderlend, Džim Gafigan i Džejson Patrik hodaju na modnoj reviji „Obučen da kiltuje“ u Njujorku.

  Dok je nošenje kilta (i debata o tome da li da se donje rublje nosi ispod njega ili ne) u prošlosti bilo povezano sa škotskim nacionalnim identitetom i konceptom „pravog Škota“, čini se da veći procenat Škota koji su za nezavisnost ispod kilta ne nosi ništa.

  ​Anketa je otkrila da je oko 45 odsto onih koji su glasali „za“ na referendumu o nezavisnosti u Škotskoj 2014. godine više voli da ne nosi donji veš, u poređenju sa 32 odsto glasača koji su bili protiv nezavisnosti. Anketa je, takođe, utvrdila da mlađi i stariji Škoti radije rizikuju da ne nose ništa, u odnosu na one uzrasta od 25 godina do 64 godine.

  ​Bez obzira na to šta se nosi ispod kilta, čini se da je nošenje te tradicionalne odeće neodoljivo popularno u Škotskoj, a istraživanja pokazuju da devet od deset Škotlanđanki misli da je to atraktivno.

  Devedeset odsto ispitanika takođe se složilo da je kilt važan deo škotskog nasleđa, a mnogi kažu da nose kiltove u posebnim prilikama, kao što su venčanja.

   

  Slično:

  Škoti traže referendum o nezavisnosti (video, foto)
  Sterdžonova počinje pripreme za odvajanje Škotske od Britanije
  Škotska ima pravo veta na pokretanje „bregzita“
  Tagovi:
  odeća, donji veš, kulturno nasleđe, kilt, anketa, tradicija, nezavisnost, referendum, Škotska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga