09:45 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  1273
  Pratite nas

  Astronautkinja Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije Nikol Stot poslala je video-poruku Valentini Tereškovoj, u kojoj je prvoj ženi u svemiru čestitala 80. rođendan.

  „Vi ste izvor inspiracije za mlade žene i sve u svetu. Bili ste i ostali izvor inspiracije za mene“, rekla je Stotova. „Hvala što ste nam svima pomogli da sanjamo velike snove i dostignemo zvezde. Uz iskrenu zahvalnost i divljenje, želim Vam srećan rođendan! Želim Vam zdravlje i sreću!“

  Tereškova je bila prva žena koja je letela u svemir, u letelici „Vostok 6“ u junu 1963. godine, i prva koja je provela tri dana u orbiti. To je bilo dve godine nakon što je Gagarin otišao u svemir kao prvi čovek.

  Kosmonaut Valentina Tereškova pre poletanja
  © Sputnik / RIA Novosti
  Kosmonaut Valentina Tereškova pre poletanja

  Tereškova je jedna od četiri žene ruskih kosmonauta koja je učestvovala u svemirskoj misiji, što je izuzetno malo u poređenju sa više od 50 žena u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Ona je bila deo malog tima žena koji su sastavile sovjetske vlasti kao potencijalne astronaute u osvit prvog svemirskog leta Jurija Gagarina 1961. godine, ali ona je bila jedina koja je zaista otišla u svemir. Sledeća Ruskinja u svemiru, Svetlana Savicka, poletela je 19 godina kasnije, 1982. godine.

  Valentina Terješkova
  © Sputnik / Stringer

  Let Tereškove na brodu „Vostok 6“ trajao je skoro tri dana, konkretno dva dana, 22 sati i 50 minuta. Obišla je oko Zemlje 48 puta. Tereškova je u to vreme imala 26 godina.

  Tereškova nikada više nije otišla u svemir, ali je rekla da bi želela da jednog dana odleti na Mars, njenu omiljenu planetu, čak i ako to znači da bi bio put u jednom pravcu.

  Jedan krater na tamnoj strani Meseca nazvan je po Tereškovoj.

  Danas je Tereškova član Državne dume. Ona je bila jedan od inicijatora uspostavljanja Ruskog kulturnog centra u Vašingtonu i lično je učestvovala u ceremoniji otvaranja.

  Astronautkinja NASA Nikol Stot
  © AP Photo / Damian Dovarganes
  Astronautkinja NASA Nikol Stot

  Stotova koja je radila u NASA 27 godina, provela je 104 dana u svemiru na spejs šatlu i Međunarodnoj svemirskoj stanici. Bila je u jednoj svemirskoj šetnji i bila je prva osoba koja je upravljala robotskom rukom kako bi uhvatila teretno vozilo HTV i poslednji član posade koji je leteo u spejs šatlu do misije Međunarodne svemirske stanice. 

  Slično:

  Nova Ruska svemirska stanica u orbiti do 2025. godine
  Raketa „Sojuz U“ otišla u istoriju (video)
  „Roskosmos“ spreman za prevoz mešovite posade na MSS i nakon 2018.
  Tagovi:
  astronaut, čestitka, rođendan, NASA, Nikol Stot, Valentina Terješkova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga