07:57 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Društvo
  Preuzmite kraći link
  1272
  Pratite nas

  U ruskoj Crkvi Svete Trojice u Beogradu danas je služen parastos žrtvama NATO agresije na Srbiju, u prisustvu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i potpredsednika Državne dume Ruske Federacije Petra Tolstoja.

  Đurić je podsetio da se danas navršava 18 godina od NATO agresije na našu zemlju, koja je po svom karakteru bila zločinačka.

  On je istakao da je ta agresija imala cilj da podeli Srbiju, da otme ključni deo njene teritorije, koja je, kaže, mnogo više od kvadratnih kilometara zemlje.

  Prema njegovim rečima, to je duhovna, istorijska, politička i sveukupna kolevka srpske državnosti i naroda — Kosovo i Metohija.

  „Na današnji dan mi se sa ponosom sećamo onih koji su dali život u odbrani otadžbine, sećamo se njihovog puta slobode i ljubavi prema sopstvenoj zemlji i braći“, rekao je urić.

  On je naveo i da danas kao slobodoljubiva i slobodna i nezavisna zemlja nastavljamo putem izgradnje, državnosti i nezavisnosti zasnovane na poštovanju svih, na poštovanju naših civilizacijskih, kulturnih i duhovnih vrednosti.

  „Neizmerno smo zahvalni našoj ruskoj braći na podršci koju nam pružaju u odbrani Kosova i Metohije i na tome što imaju razumevanja za tešku situaciju u kojoj se naša zemlja i narod nalaze. O tome svedoči i činjenica da je ruska delegacija došla i danas u Beograd i da ovde zajedno sa nama obeležava godišnju agresije na našu zemlju“, rekao je Đurić.

  Tolstoj je naveo da je delegacija iz Rusije došla kako bi se podsetili događaja koji su se dešavali u tadašnjoj Jugoslaviji, kada je mala zemlja pretrpela udarac od velike mašine mnogih zemalja koje su delovale van međunarodnog prava.

  „Ta situacija je bila jako dobra lekcija, između ostalog i za moju zemlju koja, nažalost, u to vreme nije mogla da pomogne Srbiji“, rekao je Tolstoj.

  Naveo je da je Rusija uvek bila i da će uvek biti sa Srbijom i srpskim narodom, te da misli da ćemo zajednički moći da napravimo novu civilizaciju na dobrobit naše dece.

  „Zbog toga smatram da generacije koje danas prave budućnost Srbije treba to da rade svesno i da znaju šta to znači za budućnost“, rekao je Tolstoj, dodajući da je siguran da nas čekaju prosperitetne Srbija i Rusija i da ćemo zauvek biti zajedno.

  Parastos je služio starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev.

  Tagovi:
  Đurić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga