11:25 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 19
  Pratite nas

  Vlasnik i direktor kompanije „Esmark“ Džejms Bušar izjavio je da njegova firma ne odustaje od kupovine Železare Smederevo, a da niko od 5.300 radnika neće imati razloga za brigu ukoliko on pobedi na tenderu za upravljanje ovom čeličanom.

  „Naš plan za period upravljanja Železarom podrazumeva investiranje 28 miliona dolara. Posle toga, ako na kraju preuzmemo kompaniju u prcesu privatizacije, ulagaćemo 25 miliona godišnje za održavanje opreme“, rekao je Bušar za Politiku.

  On je dodao da će „Esmark“ investirati 90 do 100 miliona godišnje u rezervne delove, a na pitanje šta će raditi ako sindikati budu tražili da se ispuni obećanje o povećanju plata za 25 odsto, odgovara da će to biti ispoštovano.

  „Ako posle 1. januara 2016. ’Esmark‘ postane vlasnik smederevske čeličane, radnici će dobiti povećanje plata od 25 odsto. Naredne godine dobiće i dodatno povećanje od 10 odsto. Za nas je to trošak od 5,5 miliona dolara mesečno i iz ugla kompanije to nije neki veliki novac“, rekao je Bušar.

  Vlasnik „Esmarka“ je izjavio da je neuspeh pregovora sa Vladom Srbije bilo „veliko razočaranje“, i da je jedno od pitanja o kojima su razgovarali bilo „pravo zajedničkog potpisa“, što bi značilo da bi za sve što rade trebalo da traže odobrenje države Srbije.

  „Na kraju smo uspeli da dogovorimo da pravo zajedničkog potpisa imamo samo do kraja godine. Rukovali smo se i rekli da imamo dogovor. U Americi to znači da je posao završen. Na kraju, nismo potpisali nikakav dogovor u Beogradu“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, slovenački biznismen Peter Kamaraš, koji je je jedan od kandidata za upravljanje Železarom, predstavljao se kao investitor u „Esmarku“ da bi dobio poverljive informacije koje je iskoristio da  „sabotira“ njihovu ponudu.

  „Kako smo kasnije saznali, iako je dogovoreno da ceo proces bude potpuno transparentan, izgleda da je Kamaraš planirao da snabdeva Železaru rudom gvožđa nižeg kvaliteta po cenama višim od tržišne“, navodi Džejms Bušar.

  Tagovi:
  zainteresovanost, kupovina, Železara, Esmark, Železara Smederevo, Džejms Bušar, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga