06:31 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 23
  Pratite nas

  Srbija ima ukupan suficit u budžetu od početka godine u iznosu od 5,9 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

  On je poslanicima u parlamentu rekao da je taj rezultat postignut mimo očekivanja Vlade i da se iz u 2015. iz meseca u mesec beleže dobri rezutati u naplati PDV-a i akciza, što govori da je Srbija na dobrom putu.

  Ministar je dodao da neke od ostvarenih ušteda u budžetu nisu dobre jer su posledica toga što investicije nisu realizovane.

  „Mi smo koliko 1. marta verovali da će biti gora situacija, a ona je bolja. Priznajem, delom je taj suficit rezultat toga što sporije trošimo pare“, rekao je Vujović.

  Ministar je precizirao da je deo suficita nastao jer se sporije realizuju projekti i zato što je za eksproprijaciju potrošeno daleko manje od budžetskog plana i dodao da mora da se nešto uradi da bi se promenilo to što se ne realizuju investicini projekti.

  Vujović je istakao i da o solidnosti budžeta govori i to što prihod od poreza na dodatu vrednost (PDV) kao mera ekonomske aktivnosti i poreske discipline u martu bio za tri milijarde veći, odnosno 10 odsto nego u istom periodu lane, a da je prihod od akciza 20 odsto veći i iznose 5,1 milijardu dinara.

  Ministar finansija je rekao da javni dug Srbije danas iznosi 2.929 milijardi dinara.

  Vujović je rekao da je deo duga u dolarima 8,7 milijardi dolara i da taj iznos nije promenjen od početka godine, da je dug u evrima povećan za 100 miliona evra, a da je dug u dinarima povećan za 12 milijardi dinara, na 600 milijardi dinara.

  On je dodao i da će do kraja marta dug u evrima biti vraćen na nivo na kojem je i bio zbog toga što će biti vraćene neke obaveze koje dospevaju.

  Vujović je dodao i da Srbija ima, preračunato u evre, 1,5 milijardi evra fiskalne likvidnosti i precizirao da je u tom iznosu više od 900 miliona u dolarima, što je prirodna zaštita od promene kursa.

  Ministar je istakao da Srbija u naredne dve do tri godine neće morati da prodaje dinare i kupuje dolare da bi servisirala dug u toj valuti, prenosi agencija Beta.

  „Prema tome, iako na papiru deluje da je porasla vrednost duga u odnosu na BDP, u stvarnim plaćanjima država Srbija neće morati da izlazi na tržište i kupuje dolar, nego ima tekuću likvidnost da plaća kamate i servisira dug. Mi se nalazimo u situaciji u kojoj nas ne pogađa kurs što se tiče stanovišta budžeta“, rekao je on.

  Vujović je istakao i da neće biti povećanja stavke u budžetu od oko 130 milijardi dinara za kamate jer Vlada ima pare u odgovarajućoj valuti da to sve plaća i servisira.

  Tagovi:
  suficit, budžet, Dušan Vujović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga