04:19 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 52
  Pratite nas

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da će ratifikacijom sporazuma o vazdušnom saobraćaju s Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dodatno liberalizovati avio-saobraćaj u Srbiji.

  Mihajlovićeva je, obrazlažući poslanicima u Skupštini Srbije predloge tih zakona, rekla da je Srbija do sada potpisala bilateralne sporazume o vazdušnom saobraćaju sa 97 zemalja.

  „Bilateralni sporazumi s Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima treba da omoguće bolje odnose, veću efikasnost i liberalizaciju“, istakla je ministarka.

  Ona je podsetila da je sporazum s Kinom potpisan u decembru 2014. godine, a sa UAE 2009. godine i izrazila nadu da će ti sporazumi biti ratifikovani u parlamentu u četvrtak, nakon rasprave o amandmanima.

  Mihajlovićeva je rekla i da će se ratifikacijom sporazuma s Makedonijom o utvrđivanju graničnih procedura za železnički granični prelaz Preševo—Tabanovce pojednostaviti carinske procedure kako bi se omogućila bolja komunikacija.

  Ona je podsetila da je trenutno na snazi sporazum s Makedonijom iz 1996. godine.

  Ministarka je rekla i da je cilj predloženog zakona o žičarama da se spreči nelojalna konkurencija i unapredi bezbednost, i dodala da je taj zakon od velikog značaja i za razvoj turizma u Srbiji.

  Mihajlovićeva je rekla i da će se predloženim zakonom o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju osavremeniti propisi u toj oblasti i uskladiti sa direktivama EU.

  Ona je podsetila da trenutno u Srbiji važi zakon iz 1995. godine i da se od tada mnogo toga promenilo.

  „Značajno je što će se zakonom o ugovorima u prevozu u železničkom saobraćaju uvesti elektronski tovarni list“, rekla je ministarka i dodala da će biti uveden i kolski list što će omogućiti da se prvi put voditi evidencija praznih kola i naplaćuje naknada.

  Poslanici Skupština Srbije će u objedinjenoj načelnoj raspravi razmatrati predloge zakona o žičarama za transport lica, o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, kao i sporazume o vazdušnom saobraćaju s Kinom i UAE, i sporazuma o železničkom graničnom prelazu sa Makedonijom.

  Tagovi:
  liberalizacija, vazdušni saobraćaj, saobraćaj, Zorana Mihajlović, Kina, Srbija, UAE
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga