18:44 10 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 017
  Pratite nas

  Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da ne treba politizovati želju Srbije da diversifikuje snabdevanje gasom.

  Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li se u energetici Srbije dešava preokret i da li se naša zemlja okreće, umesto saradnje sa Rusijom u energetici, saradnji sa SAD, Antić je rekao da Srbija sa svima igra otvorenih karata jer želi da obezbedi diversifikaciju izvora i dodatne izvore snabdevanja gasom.

  Gasovod
  © Sputnik / Grigoriй Sыsoev

  Antić je istakao da vlada ima odgovornu i patriotsku poziciju i dodao da „to može nekom da se svidi ili ne“.

  Kao prvi prioritet je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, a samim tim i povezivanje sa projektom „Bugarskka — Grčka“, odnosno sa planiranim gasovodima „Tap“ i „Tanap“. Kako je dodao, sa izgradnjom interkonekcije će se početi 2016. godine i velikim delom biće finansirana od strane EU.

  Antić je podsetio da je prilikom posete delegacije Srbije u Azerbejdžanu rečeno da ta zemlja trenutno ima kapacitet od 16 milijardi kubnih metara gasa, jer za toliko imaju kupce, a da ako Srbija želi da se priključi tom projektu da ima mesta za pregovore.

  Kada je reč o „Turskom toku“, Antić je rekao da Srbija nije ušla ni u kakvu ozbiljnu priču u vezi sa tim projektom i da joj je jedini cilj da učestvuje u takvim gasnim projektima koji su u skladu sa trećim energetskim paketom, odnosno u skladu sa zakonodavstvom EU.

  Upitan hoće li u razgovorima sa šefom „Gasproma“ Aleksejem Milerom biti reči o mogućem smanjenju cene gasa za Srbiju, Antić je rekao da očekuje da će u trećem i četvrtom kvartalu biti povoljnija cena gasa za Srbiju. Prema njegovim rečima, sa Milerom će razgovarati o mogućnosti smanjenja cene gasa za one srpske kompanije koje ga koriste kao sirovinu.

  Tagovi:
  cena, Gasovod, gas, Turski tok, Aleksandar Antić, Aleksej Miler, Srbija, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga