10:46 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 06
  Pratite nas

  Kada bismo vratili plate i penzije poništili bismo smanjenje deficita, objašnjava član Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

  Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da još nema prostora da se plate i penzije vrate na prethodni nivo.

  „To je jednostavan račun — smanjenje deficita velikim delom potiče od smanjenja plata i penzija. Kada bismo vratili plate i penzije poništili bismo smanjenje deficita“, rekao je Petrović za RTS.

  Petrović ne očekuje probleme prilikom sledeće kontrole MMF-a koja je predviđena za dva meseca i veruje da će deficit i dalje biti pod kontrolom.

  Prema njegovim rečima, deficit u budžetu će biti manji gotovo za jedan odsto BDP-a nego što je planirano, a to je postignuto smanjenjem plata i penzija, ali i većom naplatom prihoda, pre svega akciza.

  Upozorava da je neophodno napraviti pomake i u „strukturnom delu“, odnosno u delu koji se odnosi na reforme javnih preduzeća i smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi.

  „Druga strana jeste da se sa strukturnim reformama još nije počelo, nije donet plan za EPS, nešto jeste učinjeno sa Železnicom, ali ostaju velike stvari kao što su Srbijagas i Petrohemijski kompleks, kao i racionalizacija broja zaposlenih u državnoj upravi“, kazao je Petrović.

  On je napomenuo da se mora početi sa smanjenjem broja zaposlenih kako bi i naredne godine bile ostvarene značajne uštede u budžetu.

  Smatra da je dobro što je Ministarstvo državne uprave identifikovalo broj zaposlenih koji su višak, ali da je racionalizaciju neophodno započeti do kraja godine kako bi se i u 2016. godini ostvarile značajne uštede u budžetu.

  „Bilo bi dobro da Vlada prihvati tu procenu od 9.000 ljudi i da ministarstva u svojim resorima naprave plan i da to počne da se sprovedi u delo do kraja godine“, napominje Petrović.

  Tagovi:
  ušteda, zaposleni, prostor, povećanje, plate, penzije, plata, deficit, Fiskalni savet Srbije, Pavle Petrović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga