23:16 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Pogrešno je tražiti od Grčke da se obaveže na stari program koji je očigledno propao, poručili su poznati svetski ekonomisti u pismu koje objavljuje britanski „Fajnenšel tajms“, koji apeluju na odbacivanje politike štednje.

  Ljudi čitaju novine u centru Atine 30. juna, 2015
  © AFP 2021 / ARIS MESSINIS

  „Pogrešno je tražiti od Grčke da se obaveže na stari program koji je očigledno propao, koji su Grci odbacili na izborima i za koji veliki broj ekonomista (uključujući i nas) veruje da je od početka bio pogrešan“, poručili su američki nobelovac Džozef Stiglic i vodeći francuski ekonomista Toma Piketi, na čelu devetnaest potpisnika teksta u kome od kreditora traže humaniji pristup.

  Oni se zalažu za dugoročni sporazum između Grčke i kreditora, „inače će doći do kraha koji će predstavljati veliki rizik za evropsku i svetsku ekonomiju, čak i za evropski projekat koji je evrozona trebalo da osnaži“.

  „Siriza je jedina nada za legitimitet u Grčkoj“, poručuju ekonomisti, upozoravajući da bi neuspeh u pregovorima otvorio put radikalnim opcijama.

  Janis Varufakis
  © AFP 2021 / ODD ANDERSEN

  Potpisnici pisma se zalažu za hitno donošenje „programa za obnovu Grčke (i EU u celini), oslanjajući se na ogromnu finansijsku snagu evrozone, kako bi se promovisale investicije i mladi Evropljani spasli od ogromne nezaposlenosti, kroz mere koje će danas povećati zaposlenje, a privredni razvoj u budućnosti“.

  To bi, smatraju uticajni ekonomisti, dovelo do ekonomske obnove Evropske unije, na koju bi Evropljani ponovo bili ponosni.

  „Način na koji se budu ponašali prema Grčkoj poslaće poruku partnerima u evrozoni. Kao Maršalov plan, neka to bude poruka nade, a ne beznađa“, poručuje se u pismu.

  Slično:

  Stiglic: Mere „Trojke“ dovele Grčku do ambisa
  Uvođenjem drahme Grčka bi ušla u superštednju
  Protivnici „Turskog toka“ protiv ekonomskog razvoja Grčke
  Grčka otvorena za ulazak u BRIKS
  Tagovi:
  kriza, dug, ekonomska kriza, Kredit, EU, Svetska banka, evrozona, MMF, Jozef Stiglic, Toma Piketi, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga