21:22 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 510
  Pratite nas

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da dve nemačke kompanije nameravaju da otvore veći broj novih radnih mesta u Srbiji.

  „Simens je danas objavio da će zaposliti još 220 ljudi u svojoj fabrici u Subotici. Oni to rade zbog profita, ali i odlične radne snage u Srbiji. Ovde smo sa ostalim privrednicima razgovarali o našim ekonomskim merama i o težem ali sigurnijem putu u budućnost, koji smo izabrali. Još jedna kompanija je danas izrazila interes da investira u Srbiji i zaposli dve do tri hiljade ljudi“, izjavio je premijer u Minhenu nakon sastanka sa nemačkim privrednicima.

  Premijer je posetu Minhenu započeo učešćem na Biznis forumu, gde je razgovarao sa predstavnicima tridesetak bavarskih preduzeća, među kojima su Simens, Erbus Difens end Spejs, Tenis, Osram, Filip Moris i druga.

  Sastanak je organizovala Privredna komora Srbije, uz podršku Privredne komore Minhena, a u razgovorima su, između ostalih, učestvovali i predstavnici automobilske, metalske i elektroindustrije.

  Obraćajući se medijima nakon Biznis foruma, premijer Vučić je istakao da je Bavarska jedna od ekonomski najjačih pokrajina u Nemačkoj i da očekuje velike efekte od ove posete.

  Imamo suficit sa Bavarskom

  Sa privrednicima je razgovarano i o ekonomskim merama koje sprovodi Srbija, uz ocenu da oni veoma poštuju mere fiskalne konsolidacije i ekonomske reforme u Srbiji, rekao je Vučić, istakavši da će Srbija ostati na tom putu kako bi se pridružila razvijenim evropskim zemljama.

  „Imamo još mnogo toga da učimo da bismo radili kao Nemci ili Bavarci, mi to ne krijemo. Ne tražimo milostinju i novac, mi samo tražimo nečije znanje, želimo da učimo, da napredujemo i siguran sam da je to dobar put“, rekao je Vučić.

  Podsetivši da je Bavarska druga ekonomski najmoćnija pokrajina u Nemačkoj i jedna od najmoćnijih u svetu, Vučić je naveo da Srbija sa tom nemačkom pokrajinom ima godišnju razmenu od 734 miliona evra, a da izvozi robu u vrednosti od 462 miliona evra.

  „To što izvozimo zasluga je naših radnika, ali i nemačke pameti jer izvoze preduzeća poput Simensa… Ono što su nemačke kompanije zaposlile i napravile kao proizvode bavarskih kompanija u Srbiji, to se izvozi u velikom obimu u Bavarsku i zato imamo suficit u trgovini sa Bavarskom“, rekao je Vučić.

  Tagovi:
  suficit, Zapošljavanje, investicije, Simens, Aleksandar Vučić, Horst Zehofer, Srbija, Bavarska, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga