20:52 23 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Mađarski radnici prave municiju za tenk

  Amerikanci prave fabriku oružja na Kosovu

  © AP Photo / GABOR KERTESZ
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1176
  Pratite nas

  Amerikanci započeli razgovore sa Prištinom o izgradnji fabrike za sklapanje oklopnih vozila i druge vojne opreme.

  Američke kompanije zainteresovane su za izgradnju fabrika za proizvodnju vojnih i oklopnih vozila na Kosovu, zbog čega se u Prištini užurbano priprema zakon kojim bi se ovo omogućilo.

  Amerikanci su već započeli sa Prištinom razgovore o izgradnji fabrike za sklapanje oklopnih vozila i druge vojne opreme, a prva ozbiljnija poseta trebalo bi da se desi na jesen, do kada se na Kosovu nadaju da će napraviti pravni okvir kako bi izgradnja ovakve fabrike bila moguća.

  Vlada Ise Mustafe obećala je da će u najskorije vreme promeniti zakon o stranom ulaganju kako bi se omogućilo strancima da ulažu na Kosovo. Među stranim investitorima koji imaju volju da ulažu na Kosovo najviše je američkih preduzeća.

  Predsednik Američke privredne komore na Kosovu Arijan Zeka izjavio je da se nada da će sa novim pravnim okvirom potencijalni investitori moći da imaju direktne pregovore sa državom.

  Da vlada u Prištini intenzivno radi na zakonu koji će joj direktno omogućiti da sama odlučuje ko će i šta moći da gradi na Kosovu, potvrdio je i Sokol Havoli, ekonomski savetnik premijera Kosova.

  „To će biti novi zakon, koji će se baviti zahtevima velikih investitora, koji smo nazvali ’Zakon za strateške investicije‘. Očekujemo da krajem avgusta Vlada odobri ovaj zakon, a početkom septembra da bude usvojen u Skupštini Republike Kosovo“, rekao je Havoli.

  Inače zona interesovanja stranih investitora na Kosovu su agrobiznis, obrada metala, rudarstvo, obnovljiva energija.

  Tagovi:
  Zakon, fabrika, oružje, investicije, Vlada Kosova, Srbija, Kosovo i Metohija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga