17:03 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 182
  Pratite nas

  U slučaju zaključivanja sporazuma o Transatlantskom trgovinsko-investicionom partnerstvu biće stvorena zona slobodne trgovine između SAD i EU. Britanska organizacija „Global džastis nau“ u smatra da će sporazum sniziti standarde bezbednosti u Evropi, zbog čega bi evropske zemlje mogao da zapljusne talas ekološki štetnih i za čoveka opasnih proizvoda.

  Nova runda pregovora o ovom Transatlantskom trgovinsko-investicionom partnerstvu održana je od 19. do 23. oktobra u Majamiju. 

  Kritika na račun Transatlantskog trgovinsko-investicionog partnerstva sve je veća. Prema podacima novog izveštaja, sporazum će dovesti do snižavanja standarda bezbednosti u zemljama EU.

  Ključna tačka sporazuma, „saradnja u sferi regulacije“, zvuči bezazleno, ali zapravo znači da će korporacijama biti dozvoljeno da rade sve što zažele. Kompanije će moći da učestvuju u sastavljanju pravila i, ako bilo koja od njih nije zadovoljna rezultatom, moći će da utiče na promenu pravila u svoju korist.

  Britanska organizacija „Global džastis nau“ strahuje da će sporazum sa SAD usporiti usvajanje pravila u sferi bezbednosti, što može da donese talas ekološki štetnih proizvoda u Evropu. 

  „U SAD se praktikuje mnogo onoga što je u Evropskoj uniji zabranjeno. Pregovori o Transatlantskom trgovinsko-investicionom partnerstvu vode se u tajnosti, zbog čega nam nisu poznati njegovi uslovi. Ipak, na osnovu iskustva od prethodnih trgovinskih sporazuma i vođenja biznisa s obe strane Atlantika možemo da pretpostavimo šta se može očekivati od ovog partnerstva. Ne verujemo da će naše pretpostavke biti razmatrane, ali ovaj sporazum nas veoma zabrinjava i odlučni smo da sprečimo njegovo zaključivanje“, izjavio je aktivista organizacije Gaj Tejlor.

  Tagovi:
  ekološka pretnja, sporazum, Transatlantsko trgovinsko-investiciono partnerstvo (TTIP)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga