03:59 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1714
  Pratite nas

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da insistira na tome da se omogući izvoz u Rusku Federaciju „Fijatovih“ vozila bez carine i da će za to pitati ruskog predsednika Vladimira Putina „i 50 puta ako treba“.

  „Kada je reč o ’Fijatu‘, neki mi se smeju što treći put pitam Putina za njega. Pa pitaću ga 50 puta ako treba i jednom ćemo da dobijemo tu dozvolu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

  Kako je objasnio, to je potrebno jer zbog „Fijata“ 10.000 ljudi ima posao.

  „I ako uspemo da prodamo 10.000 automobila u Rusiji, mi smo za tih 10.000 automobila uvećali naš BDP, radnici će moći da imaju veće plate, neki novi da se zaposle“, rekao je Vučić.

  On je dodao da će pozvati i nadležne u Kazahstanu, za koji se govori da blokira dobijanje dozvole, kako bi se ta blokada uklonila.

  Inače, za proširenje spiska proizvoda koji se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini od 2000, neophodna je potvrda Veća evroazijske ekonomske zajednice, na čijem je čelu Rusija.

  Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović danas je za Tanjug izjavio da su razgovori o izvozu „Fijata“ u Rusiju bili konstruktivni.

  Vukasović, koji u Moskvi boravi u delegaciji privrednika Srbije, kaže da bi možda već narednih dana mogla da bude doneta konačna odluka o izvozu automobila iz Kragujevca, čime bi automatski carine bio oslobođen i izvoz ruskih automobila u Srbiju.

  Tagovi:
  Fijat, razgovori, izvoz, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga