18:53 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 141
  Pratite nas

  Francuska i Italija zajedno sa Grčkom i nizom drugih zemalja zainteresovane su za izgradnju Južnoevropskog gasovoda i za isporuku gasa sa teritorije Grčke u zemlje Centralne Evrope, rekao je novinarima izvor u Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine Grčke.

  „I druge zemlje su zainteresovane za ruski projekat, na primer, Italija i Francuska“, rekao je izvor.

  Na pitanje kako na ovaj projekat utiče američki faktor, predstavnik Ministarstva energetike Grčke je odgovorio da su SAD zainteresovane za Transjadranski gasovod (TAP) i interkonektor Grčka–Bugarska.

  „SAD su zadovoljne što postoje ova dva projekta“, rekao je izvor. 

  Prema njegovim rečima, na pregovorima u Atini u oktobru, u kojima je učestvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta SAD za međunarodna energetska pitanja Amos Hokstejn, nije bilo detaljnog razmatranja ruskog gasovoda“.

  „Ne bi bilo baš u redu da američka strana pokreće to pitanje“, rekao je tada Hokstejn. 

  Bivši ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis, koji je smenjen u julu ove godine, izjavio je ranije da je Hokstejn na pregovorima u Atini otvoreno govorio da se SAD protive izgradnji novog gasovoda umesto Južnog toka za isporučivanje ruskog gasa u Evropu. SAD ne žele taj gasovod, što je direktno objasnio Hokstejn, rekao je bivši grčki ministar. On je dodao da Grčka vodi pregovore o promeni uslova sporazuma za Transjadranski gasovod. 

   

  Tagovi:
  Transjadranski gasovod, Panajotis Lafazanis, Grčka, Francuska, Italija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga