23:01 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 322
  Pratite nas

  Životni standard u Ukrajini u 2015. godini dostigao je najniži nivo od kada „Galup internešenel“ vrši istraživanja javnog mnjenja, saopštila je ta međunarodna kompanija. Prema podacima istraživanja, Ukrajinci sadašnji životni standard ocenjuju sa četiri od ukupno deset poena na skali.

  „Imajući u vidu ekonomiju koja propada, dok se nastavlja borba ukrajinskih snaga i ustanika na jugoistoku zemlje, ne čudi da depresivna perspektiva života prožima gotovo svaki segment ukrajinskog društva. Aktuelne procene životnog standarda pale su među žiteljima svih starosnih grupa, nezavisno od stepena obrazovanja i pola. Izuzetak su bogati Ukrajinci čija su se očekivanja od budućnosti poboljšala za poslednjih godinu dana“, navedeno je u materijalu. 

  Žitelji Ukrajine iskazali su nezadovoljstvo životnim standardom – procenat „zadovoljnih“ smanjen je sa 27 na 17, dok je broj Ukrajinaca koji ekonomsku situaciju u zemlji ocenjuju kao „siromaštvo“ povećan sa 62 odsto u 2014. godini na 79 odsto u 2015.

  Na pitanje o kvalitetu života 36 odsto ispitanika je odgovorilo „mučimo se“, dok je odgovor „cvetamo“ dalo samo devet odsto učesnika istraživanja. 

  „Niske ocene kvaliteta života mogući su simptomi nezadovoljstva usled političkih, socijalnih i ekonomskih problema koji i dalje traju, kao i opšteg nezadovoljstva žitelja zbog sukoba na jugoistoku Ukrajine. Niske ocene budućnosti zemlje među Ukrajincima, kako se očekuje, trajaće sve dok se ekonomska i politička situacija ne stabilizuju“, piše u materijalu.

  Organizacija „Galup“ je osnovana 1935. godine i ima više od 40 predstavništava u 27 zemalja.


  Tagovi:
  istraživanje javnog mnjenja, životni standard, Galup internešenel, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga