07:53 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 491
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin nada se da će situacija u ruskoj ekonomiji tokom 2016. godine biti poboljšana ako se uzme u obzir da je deficit budžeta manji od očekivanog, da ima dovoljno novčanih rezervi i da je nizak nivo državnog duga.

  „Deficit budžeta koji je manji nego što smo očekivali, solidne rezerve i nizak nivo duga — sve to stvara dobre uslove za popravljanje situacije ove godine“, izjavio je ruski predsednik na sastanku sa ministrom za ekonomski razvoj Aleksejom Uljukajevom. 

  Deficit državnog budžeta za 2015. godinu, prema preliminarnoj proceni Ministarstva finansija Rusije, bio je 1,95 biliona rubalja, ili 2,6 odsto od prognoziranih tri odsto BDP–a.

  Uljukajev je naveo da su rezerve Banke Rusije ostale na visokom nivou.

  „Sve je to stvorilo uslove za makroekonomsku stabilnost koju ispravno procenjuju svi učesnici tržišta“, rekao je Uljukajev. 

  Moskva
  © Sputnik / Natalija Seliverstova

  Prema njegovim rečima, najveća kriza prošla je krajem drugog kvartala prošle godine, posle čega je primećeno pozitivno kretanje. 

  „Zaista, postavljene su dobre osnove, sada ih treba pametno rasporediti. I čini mi se da ćemo uz umereni, pažljivi optimizam ući u godinu“, rekao je Uljukajev. 

  Ministar je naveo da je pozitivni saldo trgovinskog balansa na kraju 2015. godine bio oko 145 milijardi dolara, što je nešto manje nego prethodnih godina, zbog promena kursa. 

  „Saldo tekućeg platnog balansa čak je donekle povećan i ispostavilo se da je bolji nego u našim prognozama. To je povezano sa ozbiljnim smanjenjem računa za usluge. Grubo govoreći, naši građani su prestali da ostavljaju novac u Turskoj, Egiptu i nekim drugim zemljama, a počeli su da ga ostavljaju u Sočiju, na Krimu i drugim ruskim regionima“, rekao je ministar. 

  Tagovi:
  ekonomija, BDP, Aleksej Uljukajev, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga