12:00 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 012
  Pratite nas

  Kosovska vlada danas je formirala komisiju koja će se baviti Nacrtom zakona o „Trepči“, a tome su se usprotivili predstavnici Srba, koji su istakli da srpska zajednica treba da ima odlučujući glas po pitanju imovine u većinski srpskim sredinama.

  Komisija koju je formirala vlada Kosova na današnjoj sednici imala je 16 članova, a njom rukovodi ministar Bljerand Staviljeci.

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je imovinska i politička situacija na KiM takva da je Priština dugo odbijala bilo kakve razgovore o imovini.

  „Kada je reč o današnjoj odluci pokrajinske vlade o formiranju komisije za ’Trepču‘, podsetio bih da se tu razgovara o nečemu što nema suštinske veze sa imovinom bilo koga osim poverilaca „Trepče“, što su firme u vlasništvu Republike Srbije i Vlade — odnosno države Srbije koja je većinski vlasnik Trepče“, rekao je Đurić.

  Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je Beograd prava adresa za razgovor o „Trepči“, ističući da je mesto za rešavanje spornih pitanja pregovarački sto, dijalog za koji je Beograd spreman.

  „Spremni smo da razgovaramo o tome kako da se na najbolji način reši pitanje imovine, našu imovinu nećemo dozvoliti da bilo ko dira“, rekao je Đurić.

  Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je novinarima da je jutros na sednici vlade Kosova formirana komisija koja će se baviti izradom Nacrta zakona o „Trepči“, i to preglasavanjem.

  „Mi smo kao srpski predstavnici od početka imali konstruktivan pristup kada je u pitanju i imovina i kada je u pitanju kombinat ’Trepča‘, kao najvažniji subjekat. Međutim, ako od 16 članova komisije samo dva dolaze iz redova srpske zajednice, ako u toj komisiji nema predstavnika rukovodstva ’Trepče‘ iz Zvečana, sindikata radnika, akademske zajednice, ako se odluke ne donose konsenzusom, ako ta komisija treba da ispuni formu i naše učešće treba da predstavlja samo potvrđivanje procesa u kojem bi mi bili ikebana, onda to nije ni pošten ni fer odnos“, rekao je Marić.

  „Na taj način mi nismo ni spremni da učestvujemo u nekom procesu i otvoreno ćemo zauzimati stav da je kombinat ’Trepča‘ najvažnije pitanje, da je to pitanje imovine, dakle mora se utvrditi i ko su vlasnici ’Trepče‘, mora se na kraju krajeva po kosovskim zakonima potvrditi ko čini veće poverilaca“, rekao je Marić.

  On je zaključio da je za Srbe ono što je predloženo na Vladi Kosova potpuno neprihvatljivo.

  „I na kraju krajeva, nije ni u skladu sa koalicionim sporazumom koji je predviđao da srpska zajednica ima odlučujući glas za pitanja imovine u većinski srpskim sredinama“, zaključio je Marić.

  Članovi Odbora za izradu Nacrta zakona o „Trepči“ su: Hajredin Kući, Ljubomir Marić, Ahmet Tmava, Petrit Gaši, Ranko Đokić, Naser Peci, Minir Duši, Šukri Keljmendi, Iljaz Ramajli, Ferat Šalja, Besim Ajvazi, Salbador Elmazi, Dukađin Avdulji i Aljban Čolaku.    

  Tagovi:
  kombinat, nacrt zakona, Trepča, rudnik, Ljubomir Marić, Marko Đurić, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga