08:12 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  287
  Pratite nas

  Savremeni bankarski sistem će vremenom izumreti, a klijenti će otvarati račune u direktno u Centralnoj banci, smatra direktor Sberbanke German Gref.

  „Sve funkcije su apsolutno postepeno zamenjive algoritmima… Oni mogu da dovedu do toga da se bankarski sistem dovede na jedan nivo, odnosno na Centralnu banku – to je sve. Svi otvaramo račune u Centralnoj banci, a ostalo je stvar tehnike. Ja sebe pripremam za takvu budućnost“, izjavio je Gref govoreći u Skolkovu.

   

  „Ne verujem da će na sahranu bankarskog sistema doći mnogo ljudi… Ne znam ljude koji mnogo vole banke“, dodao je Gref i priznao da ih ni sam ne voli.

   

  Direktor Sberbanke predskazao je i kraj bankarskih kartica – to je anahronizam koji će, prema njegovim rečima, ubiti nove tehnologije.

  On je rekao da Sberbanka sada koristi tehnologiju skeniranja dlana, kao i da radi na tehnologijama raspoznavanja glasa i lica.

   

  „Kada budemo mogli da vas identifikujemo drugačije, kartica neće biti potrebna“, rekao je Graf.

   

  Prema njegovom mišljenju, prošla godina bila je prelomna: vek IT-a smenio je vek u kojem će glavno biti umeće da se skupljaju i analiziraju informacije.

   

  Tagovi:
  bankarski sistem, Sberbanka, German Gref
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga