19:57 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1410
  Pratite nas

  Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da će izlazak Velike Britanije iz EU imati uticaja i na Srbiju, ali je poručio da će, iako joj neki spoljni potresi na kratak rok ne idu u prilog, posebno kada je reč o kursu, Srbija na duži rok moći da apsorbuje sve šokove.

  Vujović je u izjavi Tanjugu rekao da će „bregzit“ imati veliki uticaj, ali kako će se realizovati, da li odmah po skraćenoj proceduri ili postepeno za dve-tri godine — to će sve imati uticaj na Evropu.

  On je rekao da niko pre rezultata referenduma nije shvatao ozbiljno mogućnost izlaska Britanije iz EU.

  „Ceo taj proces bio je politički inspirisan. Nije se razgovaralo mnogo o privrednim posledicama, o posledicama izvoza iz Evrope u Englesku, o izvozu finansijskih usluga iz Engleske u Evropu“, rekao je ministar izveštaču Tanjuga na Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava u Parizu.

  Značajno je, nastavlja, što je to pokrenulo pitanja racionalnog posmatranja evropske zajednice, kao osnove svih zemalja, a to su zemlje, kako je primetio, različitog nivoa razvoja.

  „Nije isti nivo dohotka u Njujorku i Dakoti, iako su problemi možda bili isti. Tako nije isti nivo razvijenosti Nemačke, kao i Španije, Srbije, Grčke. Ali Evropa će morati da nađe način da prevazilazi te probleme, kao što ih velike zemlje prevazilaze“, rekao je on.

  Vinston Čerčil na plakatu koji poziva Britance da glasaju za ostanak u EU.
  © REUTERS / Stefan Wermuth

  Prema njegovim rečima, svi moraju da pronađu način da rešavaju tenzije, uzimajući u obzir ekonomsku i političku stranu.

  „Političke tenzije moraju da se rešavaju na političkom planu, a ne potresima koji nikome ne idu u prilog“, rekao je Vujović.

  Upitan koje je mere Srbija spremila kako bi se „odbranila“ od mogućih posledica „bregzita“, Vujović je odgovario da je to složeno jer ova pojava može da ima ogroman raspon uticaja.

  „Prvi dan se uticaj video na kursevima i berzanskim cenama, a mi tu ne možemo ništa da uradimo. Nama pogoršavanje kursa evra prema dolaru ne ide u prilog na kratak rok, a na duži rok apsorbovaćemo sve šokove“, rekao je Vujović.

  Ako Britanci odluče po kratkom postupku da izađu iz Evrope, navodi on, to otvara oči svima i stvara prostor za Srbiju da razume da mora da rešava probleme koje je stvarno potrebno rešiti, kako bi bila ravnopravan i konkurentan član evropske zajednice.

  Tagovi:
  Bregzit, EU, Dušan Vujović, Velika Britanija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga