11:11 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1223
  Pratite nas

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da rok za realizaciju ruskog kredita mora biti produžen i da će insistirati da ne dođe do zastoja u korišćenju kredita jer bi to značilo zastoj na građevinskim radovima na obnovi pruga.

  Mihajlovićeva je dodala da se sutra potpisuje ugovor koji je vredan 338 miliona dolara iz ruskog kredita za izgradnju novog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada u dužini od 43 kilometra.

  Ona je pojasnila da je Srbija dobila ruski kredit 2008. godine, ali da do 2013. godine nije iskorišćen ni jedan jedini dolar, a da je ukupna vrednost kredita 800 miliona dolara za obnovu železničkog saobraćaja.

  Rok za korišćenje kredita je decembar 2017. godine, ali ministarka kaže da taj rok mora biti produžen, i da do sada nije videla da je ruska strana govorila o promeni kamate.

  „Mi smo iz tog kredita modernizovali 120 kilometara pruge, nabavili nove vozove. Najskuplji je onaj kredit koji se ne koristi. Zašto ga nisu koristili, platili su političku cenu“, rekla je Mihajlović gostujući na RTS.

  Od tog novca, kako kaže, radi se rekonstrukcija dela pruge Beograd—Bar od Resnika do Valjeva u dužini od 77 kilometara, a vrednost radova je 80 miliona dolara.

  Tagovi:
  infrastruktura, Kredit, Železnice Srbije, Zorana Mihajlović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga