00:24 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  3197
  Pratite nas

  Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da je pala i poslednja barijera za bescarinski izvoz „Fijata“ u Evroazijski region, jer je kazahstanski ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev na današnjem sastanku obećao da će ta zemlja dati svoj glas za to na sledećem Savetu Evroazijske ekonomske unije.

  Knežević je nakon prvog zasedanja Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko ekonomsku saradnju održanom u Palati Srbija rekao novinarima da je što se srpske strane tiče sve po tom pitanju rešeno odavno.

  „Čekali smo da sve barijere padnu, a ministar Bišimbajev je obećao da će se Kazahstan u Savetu Evroazijske unije zalagati za to. Kad se na Savetu donese odluka, onda ostaju samo tehnički razlozi i uslovi. Ali, mislim da je poslednja barijera pala i da je omogućen izvoz ’Fijata‘ u te zemlje“, rekao je Knežević.

  Na komentar novinara da je baš ta zemlja do sada bila protiv bescarinskog uvoza „Fijata“, štiteći svoju proizvodnju, Bišimbajev je rekao da im „Fijat“ nije direktna konkurencija.

  „U poslednje vreme mi u Kazahstanu beležimo rast automobilske industrije i proizvodnje, ali nakon obraćanja srpske strane razmotrili smo njihov zahtev. Vaši automobili nisu direktna konkurencija našoj proizvodnji, pa smo doneli takvu odluku da podržimo slobodan izvoz, odnosno uvoz u naš region“, rekao je on javlja Tanjug.

  Prema njegovim rečima, pošto se konačna odluka donosi na zasedanju Evroazijske komisije, Kazahstan će na tom zasedanju podržati takav predlog.

   

  Tagovi:
  izvoz, Fijat, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga