13:17 03 April 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1042
  Pratite nas

  Evropska komisija želi ponovo da pokrene trilateralni format pregovora o gasu u okviru EK—Rusija—Ukrajina, smatrajući da je to najbolje učiniti pre zime, izjavio je potpredsednik Evropske komisije za energetski savez Maroš Šefčovič.

  Ranije je objavljeno da Šefčovič namerava da poseti Kijev i Moskvu. On želi da se sastane sa ministrima energetike obeju zemalja i sazna njihovo mišljenje o izgledima za trilateralne pregovore o isporukama gasa.

  „U prošlosti je ovaj format dokazao svoju korist: za sve je bolje da se sedne za isti sto. Rusija kao izvoznik, Ukrajina kao tranzitna zemlja i Evropska unija kao glavni uvoznik imaju zajednički interes… Za razmatranje pitanja o isporuci gasa u predstojećoj zimskoj grejnoj sezoni najviše odgovara trilateralni format“, navodi se u izjavi Šefčoviča koji je objavila pres-služba predstavništva EU u Ukrajini.

  U julu je Šefčovič pozvao ruski „Gasprom“ i ukrajinski „Naftogas“ da se dogovore o uslovima kupovine ruskog gasa za predstojeću zimu. Tada je takođe rekao da je Evropska komisija spremna da podrži pregovore.

  Aleksandar Novak
  © Sputnik / Aleksej Nikoljski

  Kijev je prestao da kupuje gas od Rusije krajem novembra 2015. godine i nastavio da nabavlja tranzitno gorivo u Evropskoj uniji. Pritom je ministar energetike Ukrajine Igor Nasalik priznao da je evropski gas 45 dolara skuplji od ruskog.

  U junu je „Gasprom“ dobio od „Naftogasa“ zahtev za obnovu isporuke. Istovremeno, ukrajinska kompanija insistira na potpisivanju aneksa ugovora za sledeća tri kvartala, a u „Gaspromu“ tvrde da dokument ne zahteva nikakve izmene.

   

  Tagovi:
  Šefčovič, trilateralni format, ruski gas, Evropska komisija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga