03:51 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1660
  Pratite nas

  Veliki investicioni sporazumi, vredni više od 14 milijardi evra, potpisani su u petak tokom Istočnog ekonomskog foruma koji se održava u Vladivostoku.

  Kruiznый laйner Brilliantovaя princessa vo Vladivostoke
  © Sputnik / Vitaliy Ankov

  Na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina sa investitorima bilo je reči o uslovima koji su stvoreni na Dalekom istoku Rusije u protekle dve godine kako za inostrane, tako i za ruske preduzetnike, a pre svega, o teritorijama ubrzanog razvoja. 

  Bilo je reči i o projektu „Slobodna luka Vladivostok“, u kojem već učestvuje 60 kompanija. Učesnici projekta izneli su nove predloge, na primer, kako uprostiti proceduru dodele zemljišta zainteresovanim investitorima. 

  Predsedniku Rusije postavljeno je pitanje kada će biti završen program gasifikacije juga Primorja. 

  „Još od sovjetskih vremena ovde se nikada nisu bavili gasifikacijom. Taj problem ne može brzo da bude rešen, ali rešenje postoji. To je program povezivanja cevovodom sa Sahalinom. Postoji plan i ponuđen je Primorskom kraju“, naveo je Vladimir Putin. 

  Ruskom predsedniku predstavljena je i izložba na kojoj su prikazane teritorije ubrzanog razvoja.

  Ovlašćeni predstavnik predsednika u Dalekoistočnom federalnom okrugu Jurij Trutnev podsetio je šefa države da je stvorena rusko-kineska fondacija za poljoprivredno-industrijski razvoj na Dalekom istoku, u kojoj je 90 odsto kineskog, a 10 odsto ruskog kapitala. Inače, kineska delegacija je najbrojnija na forumu. 

  O privlačenju inostranih investicija, a pre svih kineskih, danas je bilo mnogo reči, ali u Vladi Rusije uveravaju da rusko tržište rada neće imati štete od toga.

  „Kinezi su rekli da su to izvanredne olakšice i mogućnost za njih da zarade. Nadamo se da će to dovesti do izgradnje novih preduzeća, formiranja uslužnog sektora. To će biti zajednička preduzeća, a naši kineski partneri razumeju da ćemo se veoma ozbiljno odnositi prema tržištu rada“, naveo je Igor Šuvalov. 

  Većina azijskih biznismena bila je ovde i prošle godine. Oni kažu da su već uspeli da se upoznaju sa situacijom, te da je sada vreme da počnu da rade na realnim projektima. 

  Na ostrvu Ruskij okupilo se više od tri hiljade učesnika foruma iz 35 zemalja. To je jedan i po put više nego prošle godine. Predstavnici privredne zajednice imaju odličnu mogućnost da razgovaraju, kako lično, u kuloarima, tako i tokom zajedničkih plenarnih zasedanja. 

  Specijalno za goste foruma na obali Dalekoistočnog federalnog univerziteta otvorena je ulica Dalekog istoka, gde investitori mogu da saznaju više o specifičnostima ruskih regiona. 

   

  Tagovi:
  ekonomija, investicije, biznis, Ruski istočni ekonomski forum, Vladimir Putin, Vladivostok, Ruski Daleki istok, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga