23:06 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  292
  Pratite nas

  Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da „Turski tok“ za sada obuhvata samo izgradnju gasovoda između Rusije i Turske, ali da Vlada Srbije pažljivo prati taj projekat, pošto bi naša zemlja eventualno mogla da mu se priključi ukoliko bi se taj gasovod razvijao u narednom periodu.

  „Srbija trenutno ima samo jedan pravac snabdevanja gasom preko Mađarske, neophodno je da izvršimo diversifikaciju“, rekao je Antić na otvaranju konferencije „Nova srpska energetska strategija“.

  Ministar je istakao da Vlada Srbije prati šta se dešava sa projektima kao što su „Severni tok 2“ i „Turski tok“, dodajući da su sve to šanse za nas.

  „Garantujem da ova Vlada nije zaljubljena ni u jedan projekat, već poklanja pažnju svim projektima koji mogu da obezbede građanima sigurne energente po konkurentnim cenama“, naglasio je Antić.

  Komentarišući to što je „Gasprom“ objavio da je počela gradnja gasovoda „Turski tok“ između Rusije i Turske, Antić je rekao da je „Turski tok“ u ovoj fazi potpisan samo za pravac snabdevanja gasom za tursko tržište.

  „Pažljivo pratimo da li će se taj gasovod razvijati i dalje i u nastavku predstavljati novu infrastrukturu koja može da bude od značaja za nas i odgovorno razmatramo sve mogućnosti i sve scenarije i bićemo deo rešenja koja su realna“, naveo je Antić.

  Dodao je da Srbija radi i na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom i da je predviđeno finansiranje kroz grant EU od 50 miliona evra.

  „Ostaje pitanje kako ćemo to sve napuniti gasom“, dodao je Antić.

  Izgradnja gasovoda „Turski tok“ je počela u Crnom moru, blizu obala Rusije.

  Generalni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler je naveo u saopštenju da se realizacija projekta odvija po planu i da će turski i evropski potrošači do kraja 2019. imati novu sigurnu rutu za uvoz ruskog gasa.

  Projekat je predstavljen javnosti krajem 2014. godine kada je Rusija odustala od projekta gasovoda „Južni tok“ koji je trebalo da ide preko Crnog mora i Bugarske, a koji je blokirala EU.

  Ruski predsednik Vladimir Putin je pre nekoliko dana dao nalog „Gaspromu“ da krene sa radovima na gasovodu „Turski tok“.

  Prema planovima, predviđa se izgradnja dva kraka kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

  Namera je da se pojača isporuka ruskog gasa Turskoj i da ta zemlja postane gasno čvorište za dalje snabdevanje evropskih potrošača.

  Konferenciju organizuju „Adrija medija grupa“ i magazin „Njuzvik Srbija“, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

   

  Izvor: Tanjug

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga