02:27 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1260
  Pratite nas

  Nakon što je ruska „Sberbanka“ podnela sudu krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima Rusi žele da naplate ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD, piše „Večernji list“.

  Sudu u Njujorku stigla je tužba protiv „Agrokora“, koju je podneo jedan od američkih fondova, koji je učestvovao u kreditiranju koncerna u vreme Ivice Todorića.

  „Dokumentacija je predata, a ’Agrokor‘ se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja. Tuži se ’Agrokor‘, a kako je njegov vlasnik i dalje Todorić, za ono za što se tereti ’Agrokor‘ odgovaraće i Todorić“, objasnio je za „Večernji list“ jedan pravnik.

  Posle tužbi koje su podneli Rusi bilo je jasno da će i neki od fondova, koji nisu učestvovali u novom kreditnom aranžmanu u junu, učiniti isto, navodi list i dodaje da ime fonda koji je podneo tužbu nije poznato i da je u finansiranju „Agrokora“ u vreme Todorića učestvovao velik broj pre svega rizičnih, ali i penzionih fondova iz SAD, Kanade i Velike Britanije.

  Od ukupnog broja fondova koji su finansirali „Agrokor“ u vreme Todorića, njih oko tri četvrtine, ako se posmatra količina obveznica, prihvatilo je „leks Agrokor“ i učestvovalo je sa bankama u novom kreditu vrednom 480 miliona evra po takozvanom „rol ap modelu“. Taj model im obezbeđuje siguran povraćaj novca koji je ranije dat koncernu, u istom iznosu u kojem su učestvovali u novom kreditu.

  „Za ’Agrokor‘ to znači da će sigurno morati da im isplati oko milijardu evra. Bilo je za pretpostaviti da će se oni koji nisu želeli da učestvuju u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vreme bivše uprave. No, nije isključeno da će te tužbe biti proširene i protiv države“, ocenjuje „Večernji list“.

   

  Tagovi:
  agrokor, Amerika, tužba, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga